SUA vor impune un control mai strict asupra armelor

Atacul din Newtown
Atacul din Newtown

Doi democraţi seniori ai Statelor Unite ale Americii au solicitat un control mai strict al armelor în urma atacului armat ce a avut loc vineri, la o şcoală elementară din oraşul american Newtown, Connecticut.

 Autor: Carmen Băroiu

Douăzeci de copii şi şase adulţi au murit în atacul de vineri, de la şcoala Sandy Hook, unde un tânăr a intrat şi a împuşcat pe oricine a întâlnit în cale, după care s-a sinucis.

Guvernatorul Dan Malloy a spus ca doreşte să fie stabilite  limite naţionale mai puternice.

De asemenea, un alt senator, Dianne Feinstein a spus ca va introduce un proiect de lege de interzicere a armelor de atac când va fi convocat Congresul.

Statele Unite au dispus de o lege care interzicea anumite arme semi-automate, dar a expirat în anul 2004.

Preşedintele Barack Obama, care la scurt timp după atacul de la şcoală a cerut “măsuri semnificative” împotriva criminalităţii armate, a  vizitat duminică comunitatea din Newtown.

Acesta s-a întâlnit cu familiile victimelor şi cu lucrătorii din serviciile de urgenţă şi a ţinut un discurs la un liceu al oraşului.

Atacatorul din spatele împuşcăturilor ce au avut loc vineri se numeşte Adam Lanza, şi şi-ar fi ucis mama înainte de a merge la şcoală, unde a deschis focul şi s-a sinucis.

Examinatorul-şef medical din Newtown a spus că atacatorul a folosit o puşcă semi-automată ca armă principală, şi se pare că toate victimele au fost împuşcate de mai multe ori, unele dintre ele fiind împuşcate de aproape.

Duminică, guvernatorul Malloy a declarat că statul Connecticut a avut deja o interdicţie a armelor de atac, dar lipsa legilor similare, la nivel federal, a făcut dificilă ţinerea acestora în afara statului.

“Acestea sunt arme de atac. Nu vânezi cerbi cu ele.”, a declarat guvernatorul pentru CNN.

“Putem doar să sperăm că vom găsi o cale prin care să limităm aceste arme care sunt folosite cu un singur scop.”

Guvernatorul Malloy a fost cel care a trebuit să anunţe familiile victimelor cu privire la ce s-a întâmplat.

“Nu poţi fi niciodată  pregătit pentru asta - să le spui celor 18-20 de familii că persoanele dragi nu se vor mai întoarce acasă”, a spus el.

Senatorul Feinstein, reprezentantul statului California în Congres şi susţinător pe termen lung al controlului strict al armelor, a declarat pentru televiziunea americană, NBC: “Voi introduce în Senat un proiect de lege pentru a interzice armele de atac, şi acelaşi proiect va fi introdus şi în Camera Reprezentanţilor”.

Intrebată dacă preşedintele Obama va susţine iniţiativa ei, aceasta a declarat: “Cred că o va face.”

Primarul New-York-ului, Michael Bloomberg, un alt susţinător al controlului puternic al armelor, i-a cerut preşedintelui american să acţioneze.

“Am auzit toate aceste discursuri pompoase şi înainte.”, a spus el. “ Ceea ce nu am văzut este leadership-ul, nici din partea Casei Albe, nici din partea Congresului. Acest lucru trebuie să înceteze astăzi.”.

Toţi cei 20 de copii care au murit vineri- 8 băieţi şi 12 fete- aveau vârsta cuprinsă între 6 şi 7 ani, conform unei liste oficiale cu victimele atacului. Cel mai mic dintre ei, Noah Pozner, şi-a sărbătorit ziua de naştere luna trecută.

Directorul şcolii elementare din Newtown, Dawn Hochsprung, a fost unul dintre victime, alături de învăţătoarele Rachel DaVino, Anne Marie Murphy, Lauren Russo, Mary Sherlach şi Victoria Soto.

Zeci de persoane au ţinut să aducă omagii victimelor atacului de vineri, iar duminică a fost ţinut un moment de reculegere înainte de începerea tuturor meciurilor din Liga Naţională de Fotbal.

Poliţia statului Connecticut a declarat că procesul de eliberare a trupurilor victimelor se află în desfăşurare,şi au condamnat ceea ce au numit “dezinformare”, în urma informaţiilor eronate publicate în media.

 S-au ascuns în dulapuri

 Conform BBC News, autorităţile au declarat că atacatorul şi-a forţat intrarea în şcoală contrazicând primul raport care arată că el a fost lăsat să intre.

De asemenea, aceştia au mai declarat că au strâns “dovezi bune” în căutarea unui motiv, dar nu au dat mai multe detalii.

Atacatorul şi-ar fi împuşcat mortal mama la locuinţa acestora, înainte să pornească spre şcoală, în maşina ei, şi să deschidă focul asupra victimelor. Raportele arată că pistolul găsit la faţa locului era înregistrat pe numele femeii.

Oficialii din educaţie au spus că nu au găsit nicio legătură între mama atacatorului şi şcoală, după ce mai multe surse au spus că femeia era profesor acolo.

Anchetatorii au declarat că ei cred că Adam Lanza a urmat cursurile şcolii Sandy Hook, în urmă cu mulţi ani.

Crimele au avut loc în două încăperi şi într-un hol, într-o secţiune a şcolii, au declarat poliţiştii. Împuşcăturile au durat doar câteva minute.

Când au auzit focurile de armă, profesorii din alte părţi ale clădirii au încercat să protejeze copiii, închizând uşile şi ascunzându-i în dulapuri.

Elevii care au supravieţuit atacului vor fi plasaţi în alte şcoli din zonă, o decizie finală privind viitorul şcolii Sandy Hook va fi luată în curând, deşi un oficial a declarat că cel mai probabil şcoala nu va fi redeschisă.

Tatăl atacatorului, Peter Lanza, a declarat că “familia noastră este în doliu, împreună cu toţi cei care au fost afectaţi de această tragedie enormă”.

Papa Benedict al XVI-lea a adus un omagiu victimelor şi familiilor în discursul său săptămânal de la Vatican, spunând că a fost “profund întristat de violenţa fără sens de vineri.”

Atacul din Newtown este al doilea atac mortal de la o şcoală sau universitate americană, după atacul de la Virginia Tech din 2007, unde au fost împuşcate mortal 32 de persoane, şi mulţi alţii răniţi.

     

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel