SUA nu vor plăti recompensa de 25 de milioane de dolari pentru capturarea lui Osama ben Laden

drone-osama
drone-osama

Nimeni nu va primi recompensa de 25 de milioane de dolari pentru capturarea lui Osama ben Laden deoarece raidul în care a fost ucis acesta, în Pakistan, a fost rezultatul informaţiilor electronice şi nu al unor informatori umani, au declarat oficiali americani, citaţi de ABC News, în pagina online.

„Nu ne aşteptăm să fie plătită o recompensă“, a declarat un oficial american. Motivul este acela că CIA şi armata nu au avut niciodată ca informator un agent al Al-Qaida doritor să îl predea. Astfel, ceea ce l-a ucis pe ben Laden a fost supravegherea electronică şi o greşeală operaţională făcută de unul dintre asociaţii săi apropiaţi, au afirmat sursele citate.

Drumul lung şi de multe ori circular, care a condus la ben Laden a fost pavat cu sateliţi, avioane fără pilot, interceptări telefonice şi noroc.

[caption id="attachment_66440" align="aligncenter" width="640" caption="Drumul lung şi de multe ori circular, care a condus la ben Laden a fost pavat cu sateliţi, drone, interceptări telefonice şi noroc."][/caption]

În vara lui 2009, urmărirea lui ben Laden intrase în impas. CIA nu avea nicio dovadă tangibilă despre locul în care se afla acesta după ce a scăpat atacurilor aeriene asupra ascunzătorii sale din munţii Tora Bora din Afganistan. „În înregistrările sale video vedeam în ce circumstanţe este acesta“, a declarat Marty Martin, fost oficial al CIA care a condus cursa de urmărire a lui ben Laden în perioada 2002-2004. „În anii imediat următori părea obosit de luptă şi în continuă mişcare. Nu părea sănătos. Ştiam că se mişcă. Dar unde? Pur şi simplu nu ştiam. După care a început să câştige în greutate şi să arate sănătos. Le-am spus analiştilor mei «este într-o zonă urbană, s-a mutat într-un loc stabil şi sigur»“, a afirmat el.

În toţi aceşti ani, CIA nu a reuşit să se infiltreze în cadrul cercului restrâns al lui ben Laden din cauza gradului mare de devotament al adepţilor săi, potrivit oficialilor americani.

În 2009, serviciile de informaţii pakistaneze au oferit însă un indiciu CIA, respectiv un număr de telefon interceptat în timpul unei convorbiri, care aparţinea unui curier al Al-Qaida pe care CIA îl căuta de multă vreme, Abu Ahmed al Kuwaiti. După 2009, pista s-a blocat, însă curierul s-a expus, oferind indicii CIA despre locul în care se află ben Laden.

Citeşte şi:

Gary Faulkner, vânătorul solitar al lui Osama bin Laden, cere o parte din recompensa de 25 de milioane de dolari – VIDEO

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel