Senatorul PSD, Sorin Ilieșiu, face un apel la premierul Dacian Cioloș privind salvarea casei memoriale a lui Iuliu Maniu aflată într-o continua degradare. Mesajul lui Sorin Ilieșiu a fost citit în plenul Senatului, luni seara.
Domnule Prim-Ministru,
Iuliu Maniu (1873-1953) este unul dintre cei mai prestigioşi oameni politici din istoria României. A fost cel mai important făuritor al Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918. Începând din anul 1919, a fost membru de onoare al Academiei Române. A fost președintele Partidului Național Român și apoi al Partidului Național-Țărănesc. În perioada interbelică, a fost prim-ministru al României în trei guverne și senator pe viață. Maniu a fost unul dintre artizanii loviturii de stat de la 23 august 1944 în urma căreia armata română a întors armele împotriva lui Hitler, a eliberat de sub ocupația maghiară Transilvania de Nord-Est, a eliberat de sub ocupația nazistă Ungaria, Cehoslovacia si o parte a Austriei, și a scurtat astfel al doilea război mondial cu 6 luni. Maniu este considerat un spirit democratic de referință care s-a opus tuturor formelor de totalitarism din istoria României în secolul XX: dictatura regelui Carol al II-lea, guvernarea legionară, dictatura mareșalului Ion Antonescu și dictatura comunistă. Fiind convins de sprijinul marilor democrații occidentale și de recunoașterea meritelor României, Maniu a luptat împotriva instaurării regimului comunist în România. Alături de partidul său, a obținut o victorie zdrobitoare în alegerile din anul 1946, dar comuniștii au fraudat grosolan alegerile, au inversat scorul și s-au declarat învingători. În anul 1947, autoritățile comuniste l-au condamnat pe Maniu la închisoare pe viață. A murit la 80 de ani, în penitenciarul politic de la Sighet.
Domnule Prim-Ministru, în numele celor care respectă memoria lui Iuliu Maniu, vă solicit să emiteți o ordonanță de urgență a guvernului cu următorul articol unic: "Din fondurile de rezervă ale guvernului, se alocă suma de 1.338.000 lei (echivalentul sumei de 300.000 euro) pentru consolidarea și reabilitarea Casei memoriale Iuliu Maniu din satul Bădăcin, comuna Pericei, județul Sălaj".
Casa memorială Iuliu Maniu din Bădăcin este monument istoric memorial, înscris în Lista monumentelor istorice cu codul SJ-II-m-B-05012. Aceasta a fost construită în anul 1879 de către tatăl lui Iuliu Maniu. Casa memorială nu e funcțională în prezent, orice activitate fiind interzisă datorită faptului că prezintă pericol de prăbușire în zonele puternic afectate de infiltraţii majore de apă în pereţi, acoperişul fiind în totalitate degradat.
După anul 1947 când Maniu a fost arestat, casa a fost transformată pe rând în depozit de îngrăşăminte chimice, sediu de gospodărie mixtă, tabără pentru copii, cămin pentru copii cu handicap sever. În tot acest timp clădirea a fost prost întreţinută.
În 1998, Curtea Supremă de Justiție a dispus reabilitarea lui Iuliu Maniu și înlăturarea „pedepsei complementare a confiscării averii".
Având în vedere starea actuală a clădirii (a cărei suprafață construită este de 430 mp), se impun intervenţii de primă urgenţă pentru a evita prăbuşirea ei. Salvarea de la distrugere a acestui important monument istoric înseamnă respectarea memoriei lui Iuliu Maniu și a testamentului său care a precizat inclusiv destinația casei de la Bădăcin: "educarea și instruirea tinerilor".
Parohia Greco-Catolică Bădăcin care - în urma Contractului de comodat încheiat cu Consiliul Judeţean Sălaj - este administrator al clădirii, acționează pentru conservarea monumentului dar nu are resurse financiare pentru susţinerea execuţiei lucrărilor și, din cauza situaţiei incerte a proprietăţii, nu a fost posibil să acceseze fonduri europene pentru proiectul memorial.
Conform Devizului pentru proiectul tehnic de consolidare și reabilitare a casei, costul total al lucrărilor este echivalentul în lei a sumei de 346.350 Euro.
În urma campaniei publice "Salvaţi istoria naţională, salvaţi casa lui Iuliu Maniu!" lansată în februarie 2015 de Parohia din Bădăcin, s-au adunat, din donații exclusiv private ale unor persoane fizice și juridice, atât din țară cât și din diaspora, 70.000 lei (echivalentul a circa 15.700 euro), bani care s-au folosit pentru refacerea şi consolidarea fundaţiei, precum și pentru proiectul tehnic, expertize, studii și avize.
Viitoarea casă memorială va include un Centru de conferinţe şi studiu pentru tineri, așa cum e prevăzut în testamentului lui Maniu, precum și un mic muzeu în fostul birou al acestuia.
[citeste si]
Casa memorială Iuliu Maniu - în care s-au luat decizii importante pentru realizarea Marii Uniri -, va putea fi inaugurată în anul 2018 când vom celebra Centenarul Marii Uniri, numai dacă guvernul României va înțelege să aloce în acest sens echivalentul în lei a sumei de 300.000 Euro, urmând ca restul banilor să fie fi obținuți prin continuarea campaniei publice "Salvaţi istoria naţională, salvaţi casa lui Iuliu Maniu!".
Pentru redactarea expunerii de motive și documentarea Ordonanței de urgență pe care, așa cum am spus, v-o solicit în numele tuturor celor care respectă memoria lui Iuliu Maniu, anexez câteva documente pe care le-am primit de la preotul paroh din Bădăcin, Cristian Borz, inițiatorul campaniei de strângere de fonduri, precum și câteva imagini cu situația actuală a Casei memoriale.
Anexez următoarele documente: Argument pentru casa memorială, Date tehnice generale, Deviz pentru reabilitarea casei, Releveul casei conform proiectului de reabilitare, Contractul de comodat.
Domnule Prim-Ministru, faptul că v-ați născut și ați crescut în preajma Casei de la Bădăcin poate că nu reprezintă o simplă coincidență.
Vă solicit un răspuns scris.
Cu încredere,
Sorin Ilieșiu – senator PSD
7 martie 2016"
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News