Liderii guvernamentali din domeniul securității din Marea Britanie, SUA și Japonia afirmă că Republica Populară Chineză reprezintă noi amenințări. Un expert a avertizat că hackerii chinezi ar putea "face ravagii" în caz de criză sau conflict.
În prezent, serviciul de intelligence britanic GCHQ "dedică mai multe resurse Chinei decât oricărei alte misiuni", potrivit directorului, Anne Keast-Butler.
China reprezintă o "provocare care definește o epocă" pentru Marea Britanie, a declarat ea la CyberUK, conferința Centrului Național de Securitate Cibernetică din Birmingham.
Săptămâna trecută, Sky News a descoperit că Republica Populară Chineză a spart sistemul de salarizare al Ministerului Apărării al Regatului Unit, iar în martie, hackerii chinezi au fost acuzați că au furat date despre alegătorii britanici de la Comisia Electorală.
După aflarea veștii despre atacul de săptămâna trecută, ministerul chinez de externe a declarat că "se opune cu fermitate și luptă împotriva tuturor formelor de atacuri cibernetice" și "respinge utilizarea acestei probleme în scopuri politice pentru a defăima alte țări".
Cu toate acestea, liderii britanici din domeniul securității cibernetice spun lucruri cât se poate de clare: "China lucrează din ce în ce mai mult cu alții pentru a încerca să remodeleze lumea. Prin acțiunile coercitive și destabilizatoare, aceasta reprezintă un risc semnificativ pentru normele și valorile internaționale", a declarat Keast-Butler.
Tot Keast-Butler a spus: "În spațiul cibernetic, considerăm că acțiunile iresponsabile ale Chinei slăbesc securitatea internetului pentru toți".
"China și-a construit un set avansat de capacități cibernetice și profită de un ecosistem comercial în creștere, de unități de hacking și de brokeri de date aflați la dispoziția sa. China reprezintă un risc cibernetic real și din ce în ce mai mare pentru Regatul Unit, dar si pentru lume", a adăugat aceasta.
Amenințarea din partea Chinei s-a schimbat în ultimul deceniu, potrivit consilierului adjunct pentru securitate națională al Japoniei, Keiichi Ichikawa, care a luat, de asemenea, cuvântul la eveniment.
„În mod tradițional, China a efectuat atacuri cibernetice pentru a fura tehnologie, dar acum este vorba despre atacuri cibernetice împotriva infrastructurii critice”, a spus el.
În martie, grupul de hacking sponsorizat de statul chinez Volt Typhoon a fost surprins în timp ce pirata proiecte de infrastructură din SUA. Directorul național de cibernetică al Casei Albe, Harry Coker, a declarat că atacul a marcat o schimbare de tactică.
Coker a spus: "Aceasta a fost prima dată când am văzut o entitate care s-a poziționat în infrastructura noastră critică cu intenția clară de a perturba capacitatea de a ne mobiliza împotriva lor. Hackerii chinezi lucrează pentru a ne ocoli apărarea și pentru a ne viza interesele la o scară fără precedent".
"Ei fac acest lucru dintr-un singur motiv, acela de a menține infrastructura critică în pericol într-o perioadă de concurență globală. Într-un scenariu de criză sau de conflict, China va face ravagii în infrastructura critică civilă pentru a descuraja mobilitatea SUA", a adăugat oficialul.
Amenințările cibernetice din Marea Britanie sunt în creștere dramatică.
O organizație britanică s-a confruntat în medie cu 788 de atacuri săptămânale în 2023, potrivit datelor firmei de securitate cibernetică Check Point.
De la începutul lunii mai, acest număr a sărit la 1.078 de atacuri săptămânale pentru o organizație. Este un salt de 36% în doar un an.
Pe măsură ce alegerile se apropie în întreaga lume, experții în securitate cibernetică își sporesc apărarea pentru a încerca să protejeze națiunile de hackeri, conform Sky News.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu