Sănătate. 150 de milioane de euro pentru trei spitale

CORINA CRETU - INTERVIU - MEDIAFAX
CORINA CRETU - INTERVIU - MEDIAFAX

Corina Creţu a afirmat că România are la dispoziţie 400 de milioane de euro pentru sistemul sanitar.

"Mai avem bani la dispoziţie. Voi discuta mâine (joi-n.r.) cu domnul ministru al Sănătăţii pentru 280 de modernizări de spitale şi de unităţi sanitare pentru care nu avem proiecte la această oră. Deci, suma totală este de aproape 400 de milioane de euro pentru sistemul sanitar, din care 150 de milioane sunt pentru cele trei spitale regionale. Pentru restul nu avem proiecte şi acest lucru trebuie să îl discutăm mâine cu ministerul Sănătăţii", a afirmat Corina Creţu la Palatul Parlamentului.

Întrebată dacă există riscul ca banii să fie pierduţi în caz că nu există proiecte, Creţu a replicat: "Mă voi informa mâine. Am înţeles că există nişte proiecte de modernizare. Am vizitat, de pildă, Spitalul Parhon, am vizitat Spitalul din Bistriţa care, după părerea mea, este un spital fanion construit, refăcut pe fonduri europene 2007-2013 (...) Invit toate unităţile sanitare care consideră că au nevoie de modernizări, mai sunt bani la dispoziţie, 250 de milioane de euro care pot fi folosiţi în actuala perioadă de programare în domeniul sanitar. Mai avem de discutat cu domnul ministru faptul că nu am primit până acum harta nevoilor sanitare ca să ştim unde, cum, ce investim, după cum nu am primit nici harta nevoilor în ceea ce priveşte deşeurile. Avem cinci condiţionalităţi ex ante din 25 care nu sunt îndeplinite".

În ceea ce priveşte cele trei spitale regionale, Creţu a spus că speră ca în 2018 să se înceapă construcţia lor.

"Am înţeles că s-a încheiat contractul pentru studii de fezabilitate pentru cele trei spitale regionale la Cluj, Craiova şi Iaşi cu Banca Europeană de Investiţii. Dânşii estimează că aceste studii vor dura în jur de 6-8 luni de zile după, care, sigur, vor trebui lansate procedurile de licitare. Din câte am înţeles, mi-au spus cei din serviciile mele că sunt optimistă spunând că vor începe lucrările în 2018, dar, în orice caz, sunt proiecte de infrastructură care necesită timp. Locaţiile sunt stabilite, acest lucru l-am realizat într-un an de zile, proiectul pentru studii de fezabilitate - contractul a fost semnat, urmează ca unităţile, cei care vor construi să liciteze, şi, în funcţie de cum vor merge aceste licitaţii, speranţa mea rămâne în continuare că în 2018 va începe construcţia", a precizat comisarul european, potrivit Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel