Samsung: Televizoarele inteligente ascultă discuţiile personale

Samsung îşi avertizează clienţii privind discuţiile personale în faţa televizoarelor inteligente care sunt controlate folosind opţiunea de activare vocală. Aparatele "ascultă" ce se discută şi trimit o parte din informaţii unei terţe părţi pentru afişarea de conţinut pe ecran.

Activiştii pentru protejarea vieţii private spun că tehnologia aminteşte perfect de ecranele din romanul "1984" al lui George Orwell, care spionau cetăţenii, informează bbc.com.

Avertismentul Samsung a ieşit la lumină prin intermediul unui articol publicat de site-ul Daily Beast, care conţinea un extras din textul privind politica de confidenţialitate aferentă televizoarelor inteligente care se conctează la internet, produse de compania sud-coreeană, precizează Mediafax.

Textul respectiv explică faptul că televizorul va asculta oamenii din camera în care se află pentru a încerca să detecteze când sunt transmise comenzi sau termeni de căutare. "Dacă ceea ce spuneţi conţine informaţii personale sau secrete, acele informaţii pot fi incluse în datele capturate şi transmise unei terţe părţi", potrivit textului politicii de confidenţialitate a Samsung.

Citește și: Samsung, anunț bombă: Telefoanele pliabile vor deveni realitate

Corynne McSherry, avocată specializată în proprietate intelectuală în cadrul Electronic Frontier Foundation (EFF), fundaţie implicată în dezbaterile privind problemele legate de drepturile digitale, a declarat pentru The Daily Beast că terţa parte la care face referire textul este probabil compania care furnizează serviciul de conversie a vorbirii în text (speech-to-text) pentru Samsung.

"Dacă eu aş fi clientul, aş vrea să ştiu cine este terţa parte şi în mod sigur aş vrea să ştiu dacă cuvintele mele sunt transmise într-o formă securizată", a mai spus Corynne McSherry.

La puţin timp de la publicarea articolului pe site-ul amintit, EFF a distribuit pe platforma online Twitter textul extras din politica de confidenţialitate a Samsung, comparându-l cu descrierea ecranelor din romanul "1984" al lui George Orwell, care ascultau ce vorbeau oamenii în intimitatea căminului.

Citește și: Samsung a lansat cea mai puternică tabletă din lume

Ca răspuns la distribuirea masivă a declaraţiei privind politica de confidenţialitate, Samsung a dat publicităţii un mesaj pentru a clarifica cum funcţionează opţiunea de activare vocală. Declaraţia companiei subliniază faptul că funcţia de recunoaştere vocală poate fi activată folosind telecomanda televizorului.

Compania a mai spus că politica sa de confidenţialitate a fost o încercare de a fi transparentă faţă de utilizatori, pentru a-i ajuta să facă alegeri în cunoştinţă de cauză referitor la utilizarea sau nu a unor funcţii cu care sunt dotate unele dintre televizoarele sale inteligente (smart TV), adăugând că ia "foarte în serios" intimitatea clienţilor săi.

"Dacă un client consimte şi utilizează funcţia de recunoaştere vocală, datele vocale sunt furnizate unei terţe părţi în timpul unei cereri de efectuare a unei căutări vocale. În acel moment, datele vocale sunt trimise unui server, care caută conţinutul cerut şi afişează apoi acel conţinut pe ecranul televizorului", se spune în declaraţia Samsung.

Datele audio captate nu vor fi vândute de către companie 

Compania a precizat că nu păstrează şi nu vinde datele audio captate. Utilizatorii de televizoare inteligente sunt informaţi dacă funcţia de activare vocală funcţionează într-un moment anume printr-un simbol asemănător unui microfon, care este afişat pe ecranul televizorului în acel moment.

Terţa parte care se ocupă de conversia din voce în text (speech-to-text) este o companie numită Nuance, care este specializată în recunoaştere vocală, a confirmat Samsung pentru BBC.

Compania Samsung nu este primul producător de televizoare inteligente conectate la internet care întâmpină probleme legat de datele pe care le colectează. În 2013, un consultant în domeniul tehnologiei informaţiei (IT) din Marea Britanie a descoperit că televizorul său, produs de LG, colecta informaţii despre obiceiurile sale legate de conţinutul urmărit la televizor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel