EXCLUSIV  SALARII MEDICI. Lege Ungaria: Guvernul încurajează plicul la doctor - VIDEO

Laszlo Attila, preşedinte al Comisiei de sănătate din Senat, a dezvăluit, într-un interviu acordat DCNews, ce s-a întâmplat când s-a propus în Parlament legalizarea plății informale pentru medici.

Problema salariilor medicilor din România este departe de a se fi rezolvat. În Ungaria, însă, personalul medical are cele mai mici salarii din Europa, însă există o lege care îi avantajează, cea a recunoștinței. Senatorul Laszlo Attila a explicat de ce în România, legalizarea plății informale nu poate fi aplicată, deși a recunoscut că au existat propuneri în acest sens.

”Nu putem pentru că avem o atitudine ipocrită și întotdeauana, perioadele electorale își pun amprenta asupra agendei de lucru a Parlamentului. De fiecare dată răspunsul este `ce o să spună lumea ?` sau se apropie niște alegeri și hai să o amânăm. Au fost mai multe tentative de legalizare” a declarat senatorul.

(w670)

Cum se poate în Ungaria

Preşedinte al Comisiei de sănătate din Senat, Laszlo Attila a explicat principiile pe care funcționează legea recunoștinței în Ungaria, acolo unde a făcut și rezidențiatul. ”Acolo, (n.r. în Ungaria), ca și regulă generală, condiționarea este interzisă, iar din moment ce ai realizat un venit, ai obligația de a plăti impozitul. Am fost resident în Ungaria, am terminat în `90, am făcut rezidențiatul și m-am întors. În primul an, m-am angajat în ianuarie și în februarie am primit primul formular de la FISC pentru declarația de venit. Și colegii ne-au atras atenția să scriem acolo că am primit, adică mai bine scriem că am primit, mai bine să plătim impozit aferent unei sume, pentru că dacă ai scris zero, în calitate de medic, a doua zi fiscul îți bate la ușă. În fiecare an, noi, cei doi rezidenți scriam că aveam 100 de forinți, adică în ziua de astăzi 70 de bani. În șase ani de zile nu m-a interesat cât câștigă colegul de lângă mine. Eu în 1990 mi-am negociat salariul, condițiile de muncă cu șefa de secție. Marja de negociere era destul de mare. Nu managerul spitalului, ci șeful de secție decide pe cine angajează, cum angajează, cu cât angajează și ce îi oferă instituția angajatoare ca și facilități. (…) Negociam incluziv contribuția la hrană pentru că mâncam în cantina spitalului și stăteam în blocul rezidenților în curtea spitalului”, a declarat Laszlo Attila.

Youtube video image

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel