Rusia, propunere pentru Ucraina: "Soluția" pentru oprirea războiului. Putin ar fi OPRIT atacurile, până la răspunsul lui Zelenski

Rusia a lansat o propunere pentru Ucraina, prin intermediul premierului israelian Naftali Bennett, o "soluție" pentru oprirea războiului din Ucraina.

 

 

Rusia a propus Ucrainei, prin intermediul premierului israelian Naftali Bennett, o versiune "finală" a planului de oprire a conflictului militar, o soluţie "dificilă, dar nu imposibilă", afirmă surse citate de cotidianul The Jerusalem Post.

Încep să apară detalii de la întâlnirea premierului Israelului, Naftali Bennett, cu preşedintele Rusiei, Vladimir Putin. Conform unor surse familiarizate cu discuţiile desfăşurate la Kremlin, liderul Rusiei a propus o versiune "finală" de oprire a crizei, pe care preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, o poate accepta sau o poate refuza. Propunerea a fost catalogată drept "dificilă", dar nu "imposibilă", afirmă sursele citate, precizând că este vorba de un plan mai grav decât dacă ar fi fost o soluţie diplomatică înaintea invaziei, dar "diferenţele dintre părţi nu sunt atât de mari", scrie Mediafax.

Vladimir Putin a ordonat oprirea avansării trupelor ruse şi încetarea atacurilor, până la decizia lui Volodimir Zelenski, conform surselor citate. În cazul în care Zelenski va respinge propunerea, preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, crede că "ceea ce este mai rău urmează să se întâmple". În această situaţie, Vladimir Putin va ordona avansarea rapidă a trupelor şi va schimba configuraţia Ucrainei.

Ce îi cere Putin lui Zelenski

"Zelenski este debusolat. Pe de o parte, se bucură de o imensă popularitate şi a devenit perfectul Che Guevara. Pe de altă parte, ştie foarte bine care a fost sfârşitul revoluţionarului şi liderului de gherilă argentinian", notează cotidianul The Jerusalem Post.

Zelenski poate consolida independenţa Ucrainei, dar ar trebui să plătească un preţ mare. Potrivit ipotezelor luate în calcul, va fi nevoit să cedeze regiunea contestată Donbas, să recunoască oficial disidenţa prorusă din Ucraina, să ofere garanţii că Ucraina nu va adera la NATO, să îşi restrângă forţele militare şi să declare neutralitatea ţării. Dacă respinge propunerea, rezultatul ar putea fi teribil: mii, poate zeci de mii de ucraineni vor muri şi există o probabilitate mare ca Ucraina să îşi piardă independenţa.

Potrivit surselor citate, vizita lui Naftali Bennett la Moscova nu a avut rolul de mediere între părţi şi nici de a formula propuneri de arbitraj. Mai degrabă, sarcina premierului israelian a fost de a-şi face o impresie despre poziţia lui Putin, despre starea sa mentală şi despre liniile roşii ale acestuia, pentru a transmite informaţiile Occidentului. Negocierile reale sunt între Ucraina şi Rusia şi sunt mult mai serioase decât transmite Occidentul. Ucrainenii ştiu exact care sunt cererile lui Vladimir Putin şi ştiu că trebuie să facă o alegere dramatică în următoarele zile, iar decizia îi aparţine preşedintelui Zelenski.

"Complicaţiile apărute după invazie nu îl vor opri"

"Un lucru este sigur: Putin este determinat, iar complicaţiile din ce în ce mai mari apărute după invazie nu îl vor opri. Dimpotrivă, nu poate merge înapoi, deci, cu cât războiul devine mai dificil şi sunt mai multe victime, cu atât va fi presat să arate realizări reale. Impresia este că, în pofida faptului că predicţiile privind o victorie rapidă împotriva armatei ucrainene s-au dovedit false, Putin este la fel de determinat ca întotdeauna", concluzionează cotidianul The Jerusalem Post.

Administraţia de la Kremlin a reafirmat luni oficial, în contextul negocierilor cu Ucraina, condiţiile pentru oprirea intervenţiei militare, printre acestea figurând recunoaşterea internaţională a anexării Crimeei, independenţa regiunilor Lugansk şi Doneţk şi neutralitatea Ucrainei din punct de vedere militar. Într-un interviu acordat postului american ABC News, Volodimir Zelenski a sugerat că este deschis găsirii unei soluţii de compromis privind regiunile Crimeea şi Donbas, subliniind însă că vrea "dialog, nu capitulare". De asemenea, Zelenski şi-a temperat în ultimele zile poziţia privind aderarea Ucrainei la NATO, dar insistă pentru integrarea ţării în Uniunea Europeană în procedură rapidă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel