Romi sau țigani? Ce spune Viorica Gotu, reprezentanta romilor din cadrul Prefecturii Galați - exclusiv

'Țigani sau romi?' – o întrebare care a născut controverse după ce liderul Partidului România Unită, deputatul Bogdan Diaconu, a prezent proiectul de lege prin care acesta cere revenirea la denumierea oficială de "țigani" a persoanelor intitulate de etnie romă.

Potrivit proiectului de lege, liderul naționalist a propus schimbarea din denumirea oficială a etniei rome din România să revină la cea "țigănească".

Bogdan Diaconu a precizat că denumirea de 'țigan' nu este folosită în sens piorativ, dar totodată a solicitat ca "toate documentele și denumirile oficiale din România să utilizeze denumirea de țigan, țigănesc și derivativele lor în loc de rom, rrom și derivativele lor".

Nu toată lumea vede cu ochi buni acest proiect de lege. Contactată de DC News, Viorica Gotu, reprezentanta Biroului Judeţean pentru Romi (structurǎ în cadrul Instituţiei Prefectului Judeţul Galaţi), a vorbit despre acest proiect de lege.

"Nu știu cine a înaintat acest proiect de lege", a spus Viorica Gotu.

DC News: 'deputatul Bogdan Diaconu'. "Ok, domnul Bogdan Diaconu să-și vadă de treaba dumnealui. Ce treabă are acest domn? Cumva face parte din etnia romă și nu știm noi? Când acest domn va învăța limba romani și când o să știe că nu există corespondent în limba romani pentru cuvântul 'țigan'... atunci suntem de acord cu proiectul său. Asta nu înseamnă că dacă cineva inițiază un proiect de lege... acesta se și aprobă. Avem și noi oamenii noștri în Parlamentul României în frunte cu domnul deputat Nicolae Păun. Vom vedea ce se va întâmpla", a spus Viorica Gotu.

"Termenul 'țigan' este folosit de către români în sens peiorativ. Este vorba de prejudecăți greșite. Dacă se va reveni la acest termen... unde-i lege nu-i tocmeală. Suntem cetățeni români, minoritari de etnie romă și ne vom supune legilor din Constituția României", a mai spus Viorica Gotu.

Întrebată dacă revenirea la termenul de "țigan" îi va marginaliza și mai mult pe romi, aceasta ne-a zis: "Nu neapărat. Nu termenul ne definește pe noi, ci purtarea noastră. Cu siguranță ne vom mai auzi și vom vedea ce se va întâmpla".

"Pe mine nu m-a definit niciun termen. M-au definit comportamentul meu și lucrurile pe care le-am făcut. Sunt o femeie educată și civilizată și niciodată nu m-am simțit marginalizată. (...) Nu este în regulă să pui pe seama etniei faptul că ești nemernic sau că nu îți place munca. Sunt și alți oameni care nu sunt romi și cu toate acestea fac lucruri rele", a conchis Viorica Gotu.

Pentru a afla părerea dumneavoastră despre proiectul de lege privind statutul romilor, vă invităm să votați în sondajul propus de DC News.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel