REFERENDUM GRAȚIERE. Cum evită Iohannis încălcarea Constituției

Președintele Klaus Iohannis folosește un tertip pentru a evita încălcarea Constituției. 

Președintele a fost la protestele anti-grațiere, a avut un discurs cu privire la OUG pentru grațiere, a declarat că inițiază un referendum în acest sens. Astăzi, când a trimis scrisoarea Parlamentului, el precizează că vrea ca românii să-și spună părerea cu privire la ”Continuarea luptei împotriva corupţiei şi asigurarea integrităţii funcţiei publice.”

Dacă ar fi spus că vrea să consulte cetățenii cu privire la grațierea unor pedepse, președintele ar fi încălcat Articolul 74 din Constituție, punctul (2) Nu pot face obiectul iniţiativei legislative a cetăţenilor problemele fiscale, cele cu caracter internaţional, amnistia şi graţierea.

Astfel, președintele a evitat încălcarea Constituției, printr-o formulă diferită. În 20 de zile el trebuie să primească un răspuns, în caz contrar poate da un decret pentru organizarea referendumului. 

Chiar și în acest caz au apărut părere contra. De exemplu, avocatul Lucian Bolcaș subliniază că scrisoarea nu este constituțională pentru că orice consultare trebuie să aibă obiective precise. 

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel