Primele imagini cu avalanșa din Everest, unde sunt blocați alpiniști români - VIDEO

Un clip care suprinde momentul în care avalanșa, produsă în urma cutremurul devastator din Nepal, îi lovește pe alpiniștii de pe Everest, printre care și câțiva români.

"Veşti noi din tabăra 1 de pe Everest, unde sunt blocaţi Zsolt Torok și Justin Ionescu. Potrivit lui Dan Mazur, team leader american, ruta de coborâre spre tabăra de bază încă există, chiar dacă e avariată. Vestea proastă e că sherpașii care ar trebui s-o repare, „the Icefall doctors", au părăsit muntele și s-au retras în Namce Bazaar, la vreo 40 de km de base camp. Foarte religioși, ei văd, probabil, ceea ce s-a întâmplat ca pe un semn al furiei Sagarmathei, Zeița Mamă a Pământului. E al treilea an consecutiv când acolo se întâmplă lucruri rele. Prima dată, conflictul violent pe care l-au avut cu trei alpiniști europeni, apoi, căderea seracului de anul trecut, care a ucis 16 dintre ai lor, iar acum, avalanșa de neînchipuit vreodată în tabăra de bază", a scriu alipinistul Costin Miu pe pagina lui de Facebook.

Clipul a fost făcut de alpinistul german Jost Kobusch, care filma întâmplător și care zice, la un moment dat, „the mountain is shaking!".

Aproape imediat vede oameni panicați, întoarce camera și surprinde norul imens. Acest nor apare imediat după avalanșe, este produs de suflul imens al miilor de tone de zăpadă care se deplasează cu sute de km/h, este cunoscut ca spindrift și este extrem de periculos, pentru că este format din particule foarte fine de gheață care, odată inhalate, îți perforează căile respiratorii și plămânii. Tocmai de aceea, veți auzi pe filmare pe cineva care-i strigă de câteva ori „come under my jacket".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel