Premierul RM, Natalia Gravriliță, prezentă la reuniunea pentru optimizarea traficului la frontiera cu Ucraina și Moldova, convocată de Ciucă

Natalia Gavriliță, premierul Republicii Moldova, a fost prezentă la reuniunea pentru optimizarea traficului la frontiera cu Ucraina și Moldova, convocată de Nicolae Ciucă.

Premierul Republicii Moldova, Natalia Gavrilița, a participat, vineri, la reuniunea interministerială convocată de prim-ministrul Nicolae Ciucă, la Palatul Victoria, pentru optimizarea traficului la frontiera cu Ucraina și Moldova, transmite Mediafax.

„Alături de prim-ministrul României, a fost prezentă la reuniunea interministerială, care a inclus toate instituțiile competente pentru a găsi soluții la fluidizarea traficului, în special cel de marfă, la granița cu R. Moldova și Ucraina, chiar Natalia Gavrilița, prim-ministru al Republicii Moldova. Cei doi prim-miniștri au avut un schimb de opinii legat de nevoia de a găsi soluții cât mai funcționale, în contextul în există o serie de puncte de trecea frontierei, la Albița, dar și la Galați puncte roșii”, spune Dan Cărbunaru.

Ce măsuri vor fi luate la frontieră



El spune că, în urma discuțiilor, șeful Poliției de Frontieră și reprezentanții altor instituții au plecat spre Albița, unde se vor întâlni cu omologii din Republica Moldova pentru a găsi soluții la fața locului.

„O altă măsură care va ușura reducerea presiunii este organizarea fluxurilor de mărfuri în funcție de încărcătură. Camioanele goale vor fi dirijate către Oancea, unde sunt valori de trafic mai reduse. (...) Premierul a dispus tuturor instituțiilor care se regăsesc în punctele de trecere un program permanent, șapte zile din șapte, 24 de ore din 24. (...) MApN va trimite un bac suplimentar la Isaccea. (...) La frontiera de nord vor fi deschise două noi puncte de trecere, la Vicovul de Sus și la Rahovăț”, conchide Cărbunaru.

Ucraina susţine că nu poate exporta cereale prin Europa

Ucraina a anunţat, miercuri, că nu poate exporta cereale pe cale terestră sau rutieră spre celelalte ţări europene, deoarece lipseşte infrastructura, informează BBC News.

"Este imposibil" să transportăm cerealele prin vestul Ucrainei spre ţări vecine, a declarat Nikolai Gorbaciov, preşedintele Asociaţiei ucrainene a Cerealelor.

"Ucraina exporta şase-şapte milioane de tone de cereale şi seminţe pe lună prin porturile de la Marea Neagră. Dar prin punctele de frontieră din vest putem exporta cel mult un milion sau un milion şi jumătate de tone", a afirmat oficialul ucrainean.

VEZI ȘI: Rușii folosesc proviziile de mâncare asemenea unei arme de intimidare a Ucrainei

Referindu-se la discuţiile pe care ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, le-a avut miercuri cu omologul său turc, Mevlut Cavusoglu, Nikolai Gorbaciov a cerut ca orice soluţie să implice Ucraina.

Kremlinul a minimizat rolul Ucrainei în exporturile de cereale. "Nu trebuie să exagerăm importanţa influenţei pe pieţele internaţionale a rezervelor de cereale ucrainene", a declarat miercuri Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei Rusiei, citat de cotidianul Le Figaro. Vezi mai mult AICI. Rusia susţine că sancţiunile impuse de Uniunea Europeană blochează exporturile de cereale ruse, amplificând criza alimentară în naţiuni sărace.

VEZI ȘI: Şoigu anunță deschiderea transporturilor de mărfuri către Mariupol, Berdyansk şi Herson, pe calea ferată

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel