Ucraina susţine că nu poate exporta cereale prin Europa

Ucraina a anunţat, miercuri, că nu poate exporta cereale pe cale terestră sau rutieră spre celelalte ţări europene, deoarece lipseşte infrastructura, informează BBC News.

"Este imposibil" să transportăm cerealele prin vestul Ucrainei spre ţări vecine, a declarat Nikolai Gorbaciov, preşedintele Asociaţiei ucrainene a Cerealelor, citat de BBC.

"Ucraina exporta şase-şapte milioane de tone de cereale şi seminţe pe lună prin porturile de la Marea Neagră. Dar prin punctele de frontieră din vest putem exporta cel mult un milion sau un milion şi jumătate de tone", a afirmat oficialul ucrainean.

Referindu-se la discuţiile pe care ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, le-a avut miercuri cu omologul său turc, Mevlut Cavusoglu, Nikolai Gorbaciov a cerut ca orice soluţie să implice Ucraina.

Kremlinul a minimizat rolul Ucrainei în exporturile de cereale. "Nu trebuie să exagerăm importanţa influenţei pe pieţele internaţionale a rezervelor de cereale ucrainene", a declarat miercuri Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei Rusiei, citat de cotidianul Le Figaro.

Rusia susţine că sancţiunile impuse de Uniunea Europeană blochează exporturile de cereale ruse, amplificând criza alimentară în naţiuni sărace.

Lavrov spune că exportul cerealelor e blocat de Ucraina, care își ține porturile minate. Rusia a ocupat aproape tot litoralul ucrainean

Serghei Lavrov, ministrul Afacerilor Externe din Federația Rusă, dă vina pe Ucraina pentru exportul cerealelor.

Ministrul de externe al Rusiei a declarat că Ucrainei revine sarcina să rezolve problema reluării transporturilor de cereale prin deminarea porturilor.

Adresându-se reporterilor la Ankara, în urma discuțiilor cu omologul său turc Mevlut Cavusoglu, Lavrov a susținut că nu este necesară nicio acțiune din partea Rusiei, deoarece aceasta și-a asumat deja angajamentele necesare.

„Declarăm zilnic că suntem gata să garantăm siguranța navelor care părăsesc porturile ucrainene și se îndreaptă către golful [Bosfor], suntem gata să facem asta în cooperare cu colegii noștri turci”, a spus el.

„Pentru a rezolva problema, singurul lucru necesar este ca ucrainenii să lase navele să iasă din porturile lor, fie prin deminarea acestora, fie prin delimitarea coridoarelor sigure, nu mai este nevoie de nimic”, a spus ministrul rus al Afacerilor Externe.

Lavrov a susținut că principala problemă a fost că Zelenski „refuzase categoric” să rezolve problema porturilor minate și a spus că apreciază eforturile Turciei de a căuta modalități de a rezolva situația, conform AlJazeera.

Amintim că Federația Rusă a ocupat aproape întreg litoralul Mării Negre care aparținea Ucrainei, începând din zona Donbas și Mariupol și până la Herson.

Cerealele din Ucraina trec prin România. Chesnoiu îi liniștește pe fermierii români: Preţul grâului nu va creşte

Adrian Chesnoiu, ministrul Agriculturii, a vorbit despre situaţia depozitelor de cereale din România.

Ministrul Agriculturii îi asigură pe fermierii români că situaţia este sub control şi că nu trebuie să se îngrijoreze ori să se simtă intimidaţi de prezenţa grâului din Ucraina pe teritoriul României, deoarece asta nu va afecta cu nimic preţul cerealelor.

Încă de la începutul emisiunii, jurnalistul Vâlcu a făcut următoarea observaţie: "Viaţa bate filmul, cartea bate şi filmul şi viaţa. De exemplu, în Moromeţii e acel capitol în care ţăranii se duc la seceriş, se bucură de recoltă, umplu hambarele dar când ajung cu grâul la târg flă că preţul a scăzut foarte mult. Există această temere astăzi, în special agricultorii se gândesc că afluxul mare de grâne ucrainene în porturile noastre îi vor lăsa pe ei cu preţul mai jos."

"Sunt factori diverşi care influenţează atât nivelul preţului cât şi ceea ce se întâmplă pe piaţa internaţională. Bursa influenţează, de asemenea, la nivel global preţul grâului. Acum, acesta diferă de preţul de tranzacţionare. Ce e foarte important să înţelegem este că, în general, această temere că grânele din Ucraina s-ar revărsa pe piaţa românească şi ar duce la scăderea preţului nu este foarte sustenabilă. De ce? Pentru că, pe de o parte, cantitatea de grâne care se reuşeşte a fi scoasă din Ucraina şi livrată către destinaţii nu poposeşte foarte mult pe teritoriul României, ea doar tranzitează ţara noastră şi se îndreaptă către Nordul Africii sau partenerii tradiţionali pe care-i au ucrainenii. De cealaltă parte, sunt îndreptăţite anumite temeri ale fermierilor care îşi fac tot felul de griji, gândindu-se că dacă aceste cereale vin şi se stochează în depozitele pe care România le are, s-ar putea ajunge la imposibilitatea de comercializare la un preţ care să le facă munca sustenabilă. Este, evident, interesul fiecăruia din lanţul de comercializare - atât al producătorului, al fermierului, cât şi al celui care tranzacţionează să obţină un preţ mai bun" a explicat Adrian Chesnoiu, Ministrul Agriculturii, la DCNews TV.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel