Portugalia adoptă noi măsuri de austeritate pentru a-şi reduce datoria

Vitor Gaspar
Vitor Gaspar

Guvernul Portugaliei a anunţat vineri noi măsuri de austeritate, care vor aduce la buget 100 milioane de euro (140 milioane de dolari), pentru a reduce datoria ţării, care vor intra în vigoare în septembrie, transmite AP.

Ministrul portughez de Finanţe, Vitor Gaspar, a explicat că printre măsurile adoptate se află creşterea TVA la vânzările de gaze naturale şi de electricitate şi îngheţarea preconizatelor creşteri salariale pentru anumite categorii de bugetari.

Pentru acest an guvernul de la Lisabona are ca obiectiv reducerea deficitului bugetar de la 9,1% în 2010 la 5,9% din PIB în 2011, pentru a ajunge la 3% în 2013. În schimbul pachetului de asistenţă financiară de 78 miliarde de euro de la UE şi FMI, Portugalia a adoptat un riguros plan de austeritate pentru a însănătoşi finanţele publice şi relansa economia. Astfel, în speranţa stimulării competitivităţii pieţei muncii, guvernul intenţionează să reducă indemnizaţiile de concediere de la 30 la 20 de zile de salariu pe fiecare an lucrat. De asemenea, s-a anunţat introducerea unui nou impozit, echivalent cu 50% din partea din prima de Crăciun (al 14-lea salariu în Portugalia) care depăşeşte salariul minim pe economie, măsură care ar urma să aducă în 2012 venituri de circa un miliard de euro.

Troika Uniunea Europeană-Banca Centrală Europeană -Fondul Monetar Internaţional a dat vineri undă verde pentru deblocarea celei de a doua tranşe, în valoare de 11,5 miliarde de euro, din programul de salvare destinat Portugaliei. Anterior, Vitor Gaspar a declarat că troika reprezentând creditorii Portugaliei s-a declarat mulţumită de punerea în practică a planului de ajutorare acordat acestei ţări în luna mai.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel