Ponta are o nouă majoritate. De Ce nu o poate folosi

Tensiunile din USL i-au determinat pe social-democrați să-și facă calculele unei majorități fără PNL. Poți număra pe degetele de la o mână parlamentarii de care mai are nevoie PSD într-una dintre Camere pentru a adopta proiecte de lege fără liberali. Însă Crin Antonescu a reiterat în ieșirile sale două principii: 1. USL e un monolit care trebuie să rămână așa; 2. PNL nu se va lăsa măturată de la guvernare. Dacă Ponta va avea tentative a încălca acest al doilea principiu, arma PNL se numește CCR.

Dintr-un calcul realizat de pesurse.ro reiese că PSD mai are nevoie de 4 parlamentari pentru o nouă majoritate în Camera Deputaților, care să arate așa: PSD+UDMR+Minorități. N-ar mira pe nimeni ca PSD să racoleze 4 parlamentari până la finele anului, dacă se păstrează fluxul de traseiști politici de până acum.

Dar matematica făcută de sursa citată e fără Partidul Conservator, care și-a declarat deja afilierea prin atacul de vineri a lui Daniel Constantin la Crin Antonescu pe tema revocării procurorului Papici. PC (18 deputați) alege PSD. Așadar, partidul lui Ponta are deja majoritatea în Camera Deputaților.

Antonescu îl poate scoate pe Ponta din joc cu ajutorul CCR

Guvernul este al USL, nu al PSD. Antonescu a îngroșat această ideea de fiecare dată când jurnaliștii i-au vorbit despre îndepărtarea PNL de la guvernare. În 2007, premierul Călin Popescu Tăriceanu a scos din guvern miniștrii PD, dar a avut nevoie de un vot de re-învestire al parlamentului și de ulterioarele semnături ale președintelui Traian Băsescu, pentru a numi liberali și membri ai UDMR pe posturile vacante. Asta pentru că Legea Fundamentală spune, la art. 85 alin. 3 că "dacă prin propunerea de remaniere se schimbă structura sau compoziţia politică a Guvernului, preşedintele României va putea exercita atribuţia prevăzută la alineatul (2) numai pe baza aprobării Parlamentului, acordată la propunerea primului-ministru".

Pentru a împiedica scenariul din 2007, Antonescu ar putea reclama la Curtea Constituțională un conflict juridic de natură constituțională declanșat de Ponta prin încercarea sa de a guverna fără PNL, partid parte integrantă a USL, scrie ampress.ro. Constituția permite președinților celor două Camere, Președintelui României, președintelui CSM sau prim-ministrului să facă astfel de sesizări la CCR, prin art. 146 lit. e).

"Măreția dreptului" îl poate lăsa pe Ponta fără funcția de premier

Antonescu va invoca la CCR că Ponta încearcă eliminarea liberalilor, deși Parlamentul a învestit un Guvern USL ca structură politică unită și electoratul a votat același tip de USL.

Argumentația lui Antonescu ar depinde nu atât de mult de puterea ei juridico-constituțională, cât de componența CCR. Însuși președintele Curții explica anul trecut, de pe treptele sediului CCR, că dreptul este interpretabil, în asta constând "măreția" lui. Iar la CCR oamenii PSD (Valer Dorneanu și udmr-istul Valentin Zoltan Puskas) sunt depășiți de cei ai PNL (Mona Pivniceru și Tudorel Toader) adăugați judecătorilor numiți de Băsescu sau pe filieră PDL. Aceștia din urmă nu ar avea motive să-l susțină pe Victor Ponta, mai ales după rafala de critici administrată de el și de oamenii apropiați lui judecătorilor considerați ai lui Băsescu. Un astfel de vot l-ar aduce pe Ponta în pragul demisiei și ar crea un blocaj guvernamental.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel