PNL nu susține proiectul de buget pentru 2019 propus de PSD în ceea ce privește administrațiile locale. Ludovic Orban și Florin Roman au dezbătut în Biroul Executiv al PNL conflictul dintre social-democrați și primării.
Biroul Executiv al Partidului Național Liberal a adoptat lista principalelor amendamente care vor fi susținute de Partidul Național Liberal în dezbaterea Legii bugetului de stat și a Legii bugetului asigurărilor sociale de stat.
Partidul Național Liberal nu va susține actualul principiu de finanțare propus de Partidul Social Democrat, pe parte de administrație locală.
Practic, ceea ce face PSD acum este să întoarcă bugetele, la modul de finanțare de la nivelul anului 1994, când primăriile funcționau pe buget de funcționare, adică aveau bani să aprindă lumina de pe stradă, să plătească salariații și să facă curățenie în localitate. Asta se întâmplă.... 8;55 ceea ce propune Partidul Social Democrat, o întoarcere, practic, la nivelul de finanțare al OAT 9:02 la nivelul anului 1994. Mai trebuie spus că de exemplu în cazul Municipiilor și orașelor, pe lângă deja bine cunoscuta problemă a mutării cheltuielilor sociale, care, practic, taie cam 50 000 de lei de la nivelul fiecărui municipiu și cam 30 000 de lei de la nivelul fiecărui oraș, apar și alte probleme, în sensul că oamenii trebuie să știe că aceste reduceri vor afecta inclusiv naveta, decontarea navetei profesorilor, vor afecta decontarea navetei elevilor, vor afecta bursele școlare, vor afecta plata personalului de la creșă, toate aceste lucruri erau suportate, până acum, de către autoritățile locale din bugetele proprii. Ce mai trebuie reținut la acest capitol este că, practic, au dat o nouă lovitură primăriilor de municipii și de orașe prin faptul că au majorat salariile asistenților personali ale persoanelor cu handicap de la 01 ianuarie, deși în cursul anului 2018 primăria trebuia să plătească doar salariile angajațiilor, acum le-au dat și plata de personal pe partea socială, le-au crescut și salariile Guvernul, dar fără a asigura sursa de finanțare și obligă autoritățile locale, pe lângă salariile majorate, să le plătească si voucherele de vacanță și tichetele. Deci, practic, toți directorii economici din România vor fi obligați ca zilnic de la primării, municipii reședință de județ și orașe să verifice soldul așa cum se întâmpla în 94, să vadă dacă pot face cheltuieli curente, nici vorbă de investiții.
O altă mizerie despre care Partidul Național Liberal a atras atenția încă de la mijlocul anului trecut și cu siguranță vă amintiți, spuneam atunci că vor obliga primăriile să majoreze la maxim cotele din impozitul pe clădiri, terenuri și autovehicule. La momentul respectiv, vă amintiți, au negat cu vehemență. Acum, practic, obligă primăriile, cele care nu actualizează aceste impozite cu rata inflației să meargă pe nivelul maxim, ceea ce înseamnă că românii trebuie să se aștepte ca prin decizia Guvernului să plătească mai mult pentru impozitul pe apartament sau pe casă, să plătească mai mult impozit pentru teren și mai mult pentru impozitul pentru autoturism. Decizia este exclusiv a Guvernului și practic se încalcă autonomia locală obligând autoritățile locale să procedeze la niște majorări pe care dv. știți, foarte mulți nu le-au făcut, au preferat să se descurce pe cont propriu.
În ceea ce consiliile județene, aici lucrurile stau foarte clar. În cea de-a treia formă a bugetului, pentru că au fost prezentate trei forme ale bugetului se pun în pixul baroniilor, celor 28 de baroni roșii ai Partidului Social Democrat, 7,5% din totatul banilor pe care ii are un județ și ca să înțeleagă toată lumea, un județ mediu are un buget de circa 4 mii de miliarde de lei vechi, deci 7,5 % sunt în pixul președintelui Consiliului Județean care poate aloca pentru plata arieratelor, fără niciun fel de condiții de transparență. Până acum, în primele doua variante acest procent era de 5,5 de 5,acum l-au dus la 7,5 și practic, pun în mâna baronilor PSD această rediscreționară de a împărți banul public. În concluzie, din punct de vedere al Partidului Național Liberal, este un buget strict construit politic, este un buget strict construit pentru a obține voturi, cei care sunt fericiți din toată această ecuație sunt doar primarii de comune care au asigurat minim 20 de miliarde lei vechi, iar așa cum știe toată lumea, interesul este unul strict electoral întrucât aceste comune sărace în general sunt conduse de primari PSD, a spus vicepreședintele PNL, Florin Roman.
Domnul vicepreședinte Roman v-a vorbit despre faptul că prin OUG 114, fac clarificările ca să se știe cu precizie, prin OUG 114 care a fost emisă, publicată în 29 decembrie, deci mai rămăseseră 3 zile, care nu erau zile lucrătoare, în cazul în care autoritățile locale nu stabileau nivelul taxelor si impozitelor indexat cu rata inflației, cine în data de 29,30 și 31, ce autoritate locală putea să își indexeze taxele și impozitele locale în funcție de rata inflației după emiterea Ordonanței. Practic, sunt obligate autoritățile locale, asta e sensul OUG 114, să crească la nivelul maxim nivelul taxelor și impozitelor, atât pentru persoane fizicie cât și pentru persoane juridice, ceea ce va duce la o creștere impresionantă. Gândiți-vă că, de exemplu, este între 0,08 și 0,2% din valoarea bunului taxa impozitului. Dacă se duce de la 0,08 la cât este astăzi se duce la 0,2% înseamnă o creștere de 800 de ori sau ceva de genul asta.
Aici am venit cu un amendament clar în care am suspendat aplicarea acestui articol din OUG 114, pentru că altfel dacă ei vor respinge acest amendament care nu face altceva decât să clarifice situația, înseamnă că de fapt Guvernul recunoaște public că mărirea taxelor și impozitelor locale la plafonul maxim este voința Guvernului PSD-ALDE, iar răspunderea pentru o astel de majorare este a Guvernului PSD-ALDE.
De asemenea, am trecut sumele în buget pe două categorii de cheltuieli pe care Guvernul refuză să le facă și anume: plata banilor cuveniți profesorilor care au câștigat în instanță și au obținut titluri executorii. În acest buget și nu la calendele grecești așa cum propune PSD-ul.
De asemenea, am prevăzut sumele necesare pentru plata obligațiilor Guvernului de a plăti către toți cetățenii români care au plătit taxa de primă înmatriculare, taxa de timbru sau cum s-a numit ea în urma declarării ca fiind contrară prevederilor Tratatului UE, sumele necesare pentru plata în acest an a banilor care să fie dați înapoi către cei care au plătit taxa de primă înmatriculare, timbru de mediu sau cum s-a numit taxa respectivă de-a lungul timpului, a declarat Ludovic Orban.
Vezi și: PNL, lobby la PE pentru Kovesi. Orban: Sunt mandatați
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu