Peste un milion de tone de apă de la centrala de la Fukushima, deversate în ocean

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Tone de apă de la centrala nucleară de la Fukushima, Japonia, vor fi deversate în ocean printr-un tunel subacvatic.

Operatorul centralei nucleare Fukushima Daiichi (nord-estul Japoniei) a anunţat miercuri că doreşte să deverseze în ocean mai mult de un milion de tone de apă printr-un tunel subacvatic, relatează AFP, scrie Agerpres. 

Guvernul japonez a decis în aprilie să deverseze în ocean, începând din 2023, această apă rezultată din ploi, ape subterane sau injectări necesare pentru răcirea nucleelor reactoarelor nucleare care s-au topit după giganticul tsunami din 11 martie 2011.

Dezbateri privind apa contaminată 



Japonia a pus astfel capăt celor şapte ani de dezbateri cu privire la modul de a scăpa de aceste 1,27 milioane de tone de apă contaminată, depozitate în peste o mie de cisterne pe locul centralei, promiţând că apa "va fi tratată în prealabil" şi că măsuri vor fi luate pentru a împiedica acest lucru să afecteze reputaţia regiunii.

Apa care va fi deversată a fost filtrată de mai multe ori pentru a elimina majoritatea substanţelor radioactive (radionuclizi), dar nu şi de tritiu, care nu poate fi îndepărtat cu tehnicile actuale.

Această soluţie este puternic contestată de pescarii şi agricultorii de la Fukushima, care se tem că acest lucru va afecta în continuare imaginea produselor lor în rândul consumatorilor.

Cum va ajunge apa în ocean



Apa va fi transportată printr-o conductă subacvatică cu un diametru de 2,5 metri care se întinde pe aproximativ un kilometru în ocean, a anunţat miercuri Tepco, operatorul centralei, adăugând că construcţia acesteia ar trebui să înceapă până în martie anul viitor.

Utilizarea unui astfel de dispozitiv ar trebui să împiedice revenirea apei către coastă, a declarat Akira Ono, directorul filialei Tepco responsabilă cu dezmembrarea centralei, care a anunţat, de asemenea, că doreşte să "explice în detaliu măsurile de securitate" şi cele luate "pentru a evita deteriorarea reputaţiei" pescuitului şi a altor activităţi din regiune.

Acceptă să plătească despăgubiri



Într-un comunicat, Tepco a declarat că este gata să plătească despăgubiri pentru eventualele pagube cauzate de deversarea apei.

Operatorul a mai spus că este deschis inspecţiilor din partea Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), care în aprilie a salutat decizia guvernului japonez de a deversa apa în ocean.

La începutul anului 2020, experţi delegaţi de guvern au recomandat, de asemenea, această soluţie, o practică deja existentă în Japonia şi în străinătate cu privire la instalaţiile nucleare active.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel