Patriarhul Bartolomeu, lovitură dură pentru Patriarhul Kiril: Biserica rusă împarte responsabilitatea pentru crimele din Ucraina

Sursa: Agerpres
Sursa: Agerpres

Liderul spiritual al Bisericii Ortodoxe, Patriarhul Ecumenic Bartolomeu, spune că Biserica Ortodoxă Rusă are o parte din responsabilitate pentru conflictul din Ucraina. 

Cu toate astea, Patriarhul Bartolomeu afirmă că este gata să ajute Rusia pentru "regenerarea spirituală" în perioada de după război. 

Mesajul lui Bartolomeu este unul direct adresat Patriarhului Kiril, al cărui suport vocal pentru invazia rusă în Ucraina a împărţit în două lumea ortodoxă. În 2019, Bartolomeu a înfuriat Moscova, după ce a recunoscut Biserica Ortodoxă a Ucrainei. Acum, acesta spune că autorităţile ruse folosesc biserica pe post de "instrument pentru obiectivele lor strategice", scrie The Guardian. 

"Biserica şi conducerea statului rus cooperează în agresiunea asupra Ucrainei şi împart responsabilitatea pentru crimele rezultate, şi pentru răpirea copiilor ucraineni", a declarat Bartolomeu. 

Posibil rival direct pentru Biserica Ortodoxă Rusă din Lituania 

 

Liderul Patriarhiei Ecumenice a Constantinopolului a declarat marţi că va colabora cu guvernul lituanian pentru o posibilă deschidere a unei reprezentanţe în ţările baltice, astfel încât credincioşii ortodocşi să nu se mai afle sub coordonarea exclusivă a Moscovei, transmite Reuters.

"Astăzi, o nouă perspectivă se deschide în faţa noastră odată cu posibilitatea de a lucra împreună pentru înfiinţarea (unei ramuri) a Patriarhiei Ecumenice (a Constantinopolului) în Lituania", a declarat patriarhul Bartolomeu I în faţa reporterilor prezenţi la Vilnius.

Guvernul Lituaniei a declarat că unii dintre credincioşii ortodocşi din ţară, inclusiv refugiaţi ucraineni, se opun actualei organizaţii, care este o ramură a Bisericii Ortodoxe Ruse.

Patriarhul Bartolomeu I al Constantinopolului efectuează începând de luni o vizită de trei zile în Lituania la invitaţia prim-ministrului acestei ţări, Ingrida Simonyte, precizează site-ul Orthodox Times.

Pe durata vizitei, liderul ortodox se va întâlni cu preşedintele Lituaniei, Gitanas Nauseda, prim-ministrul Ingrida Simonyte, preşedinta Parlamentului lituanian - Viktorija Cmilyte-Nilsen -, membri ai guvernului şi alţi oficiali guvernamentali, precum şi cu arhiepiscopul Bisericii Romano-Catolice din Vilnius, Gintaras Grusas, scrie Agerpres.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel