Invitatul interviurilor DC News, Radu Popa, deputat de Dâmboviţa şi membru în Comisia pentru industrii şi servicii, a discutat despre taxa de solidaritate și eventualitatea ca OMV Petrom să se sustragă de la plata acestei taxe cu ”ajutorul” unor lacune din legislația românească.
Bogdan Chirieac: Este o chestiune scandaloasă și dumneavoastră sigur aveți informațiile necesare. Ce se întâmplă cu Ordonanța OMV, ca să spunem așa, prin care onorabila companie cu capital austriac este exonerată de la plata unui impozit aplicat în toate Europa, deci nu este inventat de către România, de până la 800 de milioane de euro, aproape un miliard de euro făcut cadou printr-o virgula pusă în Ordonanța Guvernului României. Ce este acolo, domnule deputat?
Radu Popa: Îmi place să cred că este o scăpare și, din informațiile pe care le am, va fi corectată această scăpare în sensul că compania austriacă OMV- compania românească OMV, așa cum le place să spună- va plăti această sumă. Vorbim despre 800 de milioane de euro pe care statul trebuie să îi încaseze. Nu au cum să scape. Este adevărat că, așa cum e formulată în prezent ordonanța, fundamentarea pe regulamentul european e interpretabilă în sensul că unele activități, respectiv codurile CAEN pe care regulamentul european le prevede, nu au fost prinse în această ordonanță, de aceea eu cred că ar trebui schimbată fundamentarea ordonanței și anume, să evităm Regulamentul European, unde într-adevăr respectivele coduri CAEN de care vorbește OMV-ul nu sunt prevăzute. Noi avem dreptul suveran să găsim altă fundamentare. Până la urmă este o taxă de solidaritate. Toate companiile românești trec printr-o perioadă grea și avem acest concept european de burden sharing și toată lumea trebuie să contribuie și să sprijine.
Bogdan Chirieac: Suntem în anul de grație 2023... păi nu schimbați Ordonanța pentru 2022. Ordonanța se poate aplica de aici încolo. Banii pe 2022 i-ați pierdut.
Radu Popa: I-am pierdut. Am încredere că experții de la Ministerul de Finanțe vor găsi elemente de fundamentare astfel încât această taxă să poată fi încasată de statul român. Eu cred că chiar și în 2023 s-ar putea să se găsească elemente de negociere cu compania astfel încât să plătească. Vă amintesc că în Austria, compania mamă a plătit 150 de milioane de euro. Eu cred că o negociere va aduce acești bani la bugetul statului.
Bogdan Chiriac: D-le deputat, vorbim despre ministrul Finanțelor de la PSD care a majorat într-o manieră asimptotică taxele și impozitele pentru întreprinzătorii români. Pe ce vă bazați?
Radu Popa: Mă bazez pe determinarea pe care o are președintele Marcel Ciolacu. L-am auzit într-o declarație publică: Compania va trebui să plătească această taxă de solidaritate.
Continuarea interviului o puteți urmări mai jos:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu