Urmărește emisiunea live


OFICIAL: Magistraţii ofiţeri acoperiţi, semnătură olografă

Magistrați
Magistrați

Comisia specială parlamentară pentru domeniul justiţiei a decis, miercuri, că judecătorii şi procurorii nu pot fi lucrători operativi, inclusiv acoperiţi, informatori sau colaboratori ai vreunui serviciu de informaţii

Aceştia vor completa o declaraţie olografă pe propria răspundere în acest sens, care va fi verificată de CSAT şi de comisiile speciale parlamentare pentru controlul serviciilor de informaţii.

Comisia specială a votat mai multe amendamente la legea privind statutul judecătorilor şi procurorilor, după ce reprezentanţii PNL şi PMP au părăsit lucrările.

"Judecătorii şi procurorii, magistraţii asistenţi, personalul de specialitate juridică asimilat acestora, personalul auxiliar de specialitate şi personalul conex personalului de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi parchetelor nu pot fi lucrători operativi, inclusiv acoperiţi, informatori sau colaboratori ai vreunui serviciu de informaţii. Aceştia completează o declaraţie olografă pe propria răspundere din care să rezulte că nu au fost şi nu sunt lucrători operativi, inclusiv acoperiţi, informatori, sau colaboratori ai vreunui serviciu de informaţii. Declaraţiile se depun şi se arhivează la compartimentul de resurse umane. Verificarea veridicităţii datelor din declaraţiile se face de CSAT şi de comisiile speciale parlamentare pentru controlul serviciilor de informaţii anual, din oficiu sau ori de câte ori este sesizată de MJ, CSM, judecătorul sau procurorul vizat", prevăd amendamentele adoptate.

Şi racolarea este interzisă

"Serviciilor de informaţii le este interzis să racoleze judecători şi procurori ca lucrători operativi, inclusiv acoperiţi, informatori sau colaboratori, încălcarea acestei interdicţii este infracţiune împotriva independenţei justiţiei şi se pedepseşte cu închisoare de la 5 la 10 ani. În cazul în care infracţiunea este comisă de un ofiţer cu funcţii de conducere sau la instigarea acestuia, limitele pedepsei se majorează cu jumătate. Tentativa se pedepseşte", mai arată textele adoptate.

Prin derogare de la orice legi ori prevederi, informaţiile, deciziile, hotărârile, protocoalele, ordinele şi orice alte acte emise ori co-semnate de CSAT sau de un serviciu de informaţii care priveşte sau are legătură cu justiţia este informaţie de interes public, se mai menţionează în textele adoptate de comisie.

Comisia a decis şi că apartenenţa ca agent sau colaborator al organelor de securitate, ca poliţie politică, a judecătorilor şi procurorilor va avea ca efect eliberarea din funcţia deţinută.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel