Noua Constituție: Judecătorii și procurorii vor plăti pentru erorile judiciare

Decizie istorică luată, miercuri,  de Comisia pentru revizuirea Constituției. Magistrații vor răspunde pentru erorile judiciare de pe urma cărora statul a avut de suferit. Comisia a aprobat  un amendament care prevede că statul se va putea îndrepta pentru recuperarea prejudiciului împotriva magistraților care și-au exercitat funcția cu rea-credință sau gravă neglijență. Comisia a decis modificarea alineatului 3 din articolul 52 din Constituție cu 15 voturi pentru.

Alineatului 3 din articolul 52 din Constituție va avea următorul cuprins: “Statul răspunde patrimonial pentru prejudiciile cauzate prin erorile judiciare. Răspunderea statului este stabilită în condițiile legii inclusiv în ceea ce privește răspunderea magistraților care și-au exercitat funcția cu rea-credință sau gravă neglijență. Statul exercită dreptul de regres, în condițiile legii”.

Deci despre ce este vorba: dacă într-o procedură judiciară o persoană este vătămată fie din cauza (să zicem) procurorilor, fie din cauza judecătorilor, şi ulterior câştigă la CEDO, statul urmeză să îl despăgubească. Dar după ce respectivul cetăţean este despăgubit, statul urmeză să recupereze valoarea despăgubirii de la procurori sau judecători. Din moment ce o astfel de prevedere este trecută şi în Constituţie se estimează că abuzurile procurorilor, judecătorilor se vor reduce. De asemenea se estimează că nu vor fi promovaţi în funcţii cheie procurori incompetenţi sau judecători slab pregătiţi.

 Ce spune Crin Antonescu, președintele Comisiei

Crin Antonescu a explicat de ce s-a trecut acest articol în proiectul de revizuire a Constituţiei. „Am urmărit ca statul, anumiţi decidenţi să facă uz de acest drept (de regres – n.a.), pentru că dreptul a existat şi până acum, dar nu s-a uzat de el. Formularea este oarecum imperativă, pentru a se îndrepta împotriva celor care sunt vinovaţi. Statul trebuie să despăgubească, prin obligaţiile sale constituţionale interne, dar şi internaţionale, pe cel păgubit, în urma unei sentinţe nedrepte, pe care CEDO o socoteşte nedreaptă, o infirmă. Statul despăgubeşte, dar apoi el trebuie, în această formulă nouă, să se îndrepte în cazul în care vorbim în condiţiile legii de rea-credinţă sau de gravă neglijenţă, deci nu în toate cazurile, împotriva magistratului care se face vinovat şi să-i impute daunele pe care statul din buget le-a plătit”, a declarat Antonescu.

 Ce spunea Traian Băsescu

Față de abuzuriele magistraților, președintele Traian Băsescu declara recent că: “Responsabilitatea celui care trimite un om în pușcarie pentru 20 de ani nu poate fi considerată greșeală, nu are justificare”

 Acesta susținea că magistrații ar trebui să plătească pentru erorile făcute din neglijență sau cu rea voință. În urma cu câteva luni, Băsescu afirma că această propunere se regăsea și în proiectul de revizuire a Constituției inițiat de Guvernul Boc în 2010 și trimis Parlamentului

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel