”Menținerea restricțiilor doar pentru români și bulgari e dovadă de rasism”, spune un cititor al The Guardian

Căloiu Oana / 04 feb 2013 / 09:16 Salveaza PDF Comentarii
Romanian foreign affairs minister Titus Corlatean and William Hague
Romanian foreign affairs minister Titus Corlatean and William Hague

Marea Britanie și România se află într-o "ceartă a diplomației", notează

The Guardian expune poziția adoptată de București cu privire la menținerea restricțiilor pentru români pe piața britanică a muncii.

Publicația britanică amintește declarația ministrului de Externe, Titus Corlățean, care a susținut că restricțiile dorite de englezi au produs "îngrijorări serioase". Corlățean a adăugat că ministrul de Externe britanic, William Hague, l-a asigurat că Marea Britanie își va respecta obligațiile potrivit cu legile europene. Totodată, Titus Corlățean a precizat că a primit asigurări de la "surse oficiale" londoneze că această campanie negativă nu va fi lansată. Ministrul de Externe a ținut să precizeze că mulți dintre românii din Marea Britanie muncesc responsabil și onest.

The Guardian menționează de întâlnirea dintre ambasadorul României în Regatul Unit, Ion Jinga, și ministrul delegat pentru românii de pretutindeni, Cristian David. În urma întâlnirii, care a avut drept subiect problema imigranților, David le-a atras atenția britanicilor să nu piardă din vedere urmările pe care le-ar putea avea campania lor. "Când încerci să ții oamenii afară (din Marea Britanie -n.r.) printr-o campanie publică, trebuie mereu să fii conștient că îi vei face pe unii să se simtă incomozi", a spus Cristian David. Referitor la subiectul românilor care lucrează legal și se bucură, astfel, de întreg pachetul de condiții sociale, ministrul Românilor de Pretutindeni a adăugat că britanicii nu ar trebui să fie deranjați, întrucât aceste drepturi decurg din statutul de cetățean european.

Publicația adună mai multe declarații ale oficialilor de la București, printre care și cea a ambasadorul României în Regatul Unit: "Mă tem că românii și bulgarii se află în mijlocul unui joc de care nu aparțin".

Cititorii The Guardian au reacționat la articol cu postări despre strategia politică britanică de stânga, precum și cu atenționări despre faptul că problema imigranților a fost exagerată de oficialii londonezi. "Dacă asta (menținerea restricțiilor pentru români și bulgari - n.r.) nu e dovadă de rasism, nu știu ce altceva ar putea fi", a scris un cititor.

Te-ar putea interesaIti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2019 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.28