Marş la Chişinău. Mii de persoane au cerut unirea Moldovei cu România

Sâmbătă, la Chișinău, mii de persoane s-au strâns la un miting,  la 203 ani de la alipirea Basarabiei la Imperiul Rus. S-a strigat unirea Republicii Moldova  cu România, ca soluție la problemele sociale actuale. Totodată a fost denunțată anexarea Moldovei de Est în 1812.

Acțiunea fost organizată de platforma unionistă 'Acțiunea 2012', al cărui președinte, cetățeanul român George Simion, a fost expulzat la 13 mai din Republica Moldova și declarat persoană indezirabilă pe teritoriul acestui stat.

Potrivit organizatorilor, la acțiunea de sâmbătă din Piaţa Marii Adunări Naţionale din Chişinău  au participat aproximativ 25.000 de persoane, ziarul Timpul apreciind în ediția sa online că a fost cel mai mare miting pro-românesc din istoria recentă.

După ce s-au adunat în Piața Marii Adunări Naționale, manifestanții au străbătut străzile capitalei, scandând lozinci în fața ambasadelor Rusiei, Statelor Unite, dar și în fața misiunii diplomatice a României, unde participanții au solicitat președintelui Klaus Iohannis și clasei politice de la București să urgenteze demersurile pentru apropierea decisivă a celor doua state românești.

Citește și: Liderul unei mișcări unioniste, expulzat din Republica Moldova. Ce mesaj a scris pe Facebook

Din 1991 încoace am încercat toate soluțiile: de la comunism să trecem la democrație, am încercat să fim buni cu Estul, să facem cu ochiul celor din Vest, dar o viață mai bună și mai frumoasă nu avem. Înseamnă că trebuie să existe o altă cale. Această cale este unirea, a afirmat cu ocazia acestei acțiuni Elena Podoleanu, membră a platformei 'Acțiunea 2012', potrivit Radio Chișinău.

Unirea este inevitabilă. Noi nu vom marca 100 de ani de la Unirea din 1918, pentru că unirea din secolul XXI se va realiza... Este unica soluție și este un proces inevitabil, a afirmat, la rândul său, Vitalie Prisăcaru, de la mișcarea civică 'Tinerii Moldovei'.

Membrii organizațiilor unioniste au lansat o campanie de colectare a semnăturilor în problema unirii și au anunțat organizarea, la 5 iulie, a unei Mari Adunări Naționale pentru unirea cu Romania. Până atunci, ei au ales să creeze o coaliție din toate asociațiile civice, numită Blocul Unității Naționale (BUN).

De asemenea, manifestanții au denunțat expulzarea din Republica Moldova a lui George Simion, precizând că duminică vor merge la vama Leușeni pentru a cere și acolo anularea interdicției impuse liderului platformei unioniste 'Acțiunea 2012'. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel