Mamaia devine tot mai pustie în timpul săptămânii, după ce prețurile au explodat. Tot mai mulți români aleg vacanțele în Grecia, Bulgaria sau Turcia.
Stațiunea Mamaia oferă în prezent două realități turistice complet diferite. În timp ce în zona de sud turiștii pot alege să-și întindă cearceaful fără costuri sau să închirieze un șezlong cu 35-40 de lei, în nordul stațiunii același șezlong ajunge să coste chiar și 300 de lei pe zi.
Disparitatea nu se oprește aici. O masă obișnuită pentru o familie cu doi copii costă în sud aproximativ 200 de lei, dar în nord, cheltuiala se poate dubla ușor.
Aceste diferențe, combinate cu eliminarea voucherelor de vacanță, au dus la o scădere dramatică a numărului de turiști români pe litoral. Multe plaje rămân pustii, iar tot mai mulți români preferă destinații externe precum Grecia, Turcia sau Bulgaria, unde spun că primesc servicii mai bune pentru aceiași bani - sau chiar mai puțini.
„Așa cum ne cumpărăm și pantofi, fie de 100 lei, dacă atât dorim să cheltuim, fie de 3.000 lei sau de 1.000 lei, dacă putem să cheltuim mai mult și ne place acea pereche de pantofi. La fel se întâmplă și cu șezlongul. La fel se întâmplă și cu cazarea. La fel se întâmplă și cu o masă la restaurant sau la autoservire”, a declarat Corina Martin, președinte RESTO.
Operatorii de pe litoral spun că bugetul pentru vacanță s-a diminuat serios pentru majoritatea românilor, iar dispariția voucherelor a fost o lovitură grea pentru turismul local. În lipsa unui flux constant de turiști în timpul săptămânii, stațiunile de pe litoral au devenit, practic, destinații de weekend.
„În timpul săptămânii mai avem doi-trei clienți. Nu mai sunt oameni care să cumpere sejururi de cinci-șapte zile. Ne punem speranțele în turiștii din diaspora care vor veni în august și, poate, vor mai salva sezonul”, afirmă Răzvan Chițan, administrator de plajă.
Sudul stațiunii rămâne, așadar, varianta de buget pentru cei care nu vor să dea sute de lei pe o zi la plajă. Aici, la autoserviri, o ciorbă costă între 20 și 28 de lei, iar un fel principal poate dubla nota de plată. Și la bere prețurile sunt diverse.
„Berea este, de departe, cea mai vândută băutură. Prețurile variază între 10 și 16 lei, la draft, la doză între 10 și 16, iar la sticlă între 11 și 17”, a declarat Miruna, barmaniță.
Pentru o familie cu doi copii, o masă completă - cu ciorbă și fel principal pentru toți - ajunge, în medie, între 150 și 200 de lei, potrivit managerului unei autoserviri, Dani Bocăneala. El mai adaugă că față de anul trecut, creșterile de prețuri au fost minime, de unu-două lei pe produs.
Cu toate acestea, realitatea este că sezonul estival 2025 aduce cifre slabe. Dacă anul trecut, în această perioadă, gradul de ocupare a hotelurilor depășea 90% inclusiv în timpul săptămânii, acum doar câteva unități de cazare mai ating asemenea valori, potrivit Antena 3 CNN.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News