EXCLUSIV  “Magia muzicii ne încântă pentru o clipă, transpunându-ne în lumea ideală, în cea în care ar fi trebuit să trăim"

Violoncelistul Andrei Ioniţă, laureat al Concursului Ceaikovsky
Violoncelistul Andrei Ioniţă, laureat al Concursului Ceaikovsky

În Seria Mari Orchestre ale Lumii, puteţi asculta, la Sala Palatului, la ora19.30, Münchner Philharmoniker, sub bagheta dirijorului Valery Gergiev. Solist: violoncelistul Andrei Ioniţă (Câștigător al Concursului Internațional Ceaikovski de la Moscova, 2015).

“Pentru mine replica succesului nu o reprezintă doar o carieră fulminantă, ci găsirea acelei linişti interioare. Violoncelul meu aparţine unei Fundaţii extraordinare din Hamburg. Acest instrument este un Giovanni Battista Rogeri din 1671. Este un instrument minunat, cu un ton cald şi grav. Cred că ne potrivim excelent. Am bucuria de a cânta alături de Orchestra Filarmonicii din München în această seară, un ansamblu excepţional, condus de un maestro fără pereche, interpretând Concertul nr. 1 pentru violoncel și orchestră în la minor op. 33 de Camille Saint-Saëns. Este o mare plăcere să cânţi o asemenea muzică. În acest concert interiorul fiecărei fraze curge”, mărturiseşte violoncelistul Andrei Ioniţă.

În program: 

George EnescuSimfonia I în Mi bemol major op. 13 (1905)

Camille Saint-SaënsConcertul nr. 1 pentru violoncel și orchestră în la minor op. 33

Rimski-KorsakovSuita simfonică „Scheherazade” op. 35

(w670) Valery Ger

Valery Gergiev

În Forumul Internațional al Compozitorilor, moderat de Dan Dediu, puteţi urmări, de la ora 16:00, la UNMB:

Sub genericul Procesul componistic astăzi: Surse de inspiraţie, construcţia stilului, strategii de scriitură, Conferinţa Ars Poetica: Sir James MacMillan(U.K.): Experiența muzicii sacre: St. John Passion și St. Luke Passion. Provocarea de a scrie muzică modernă pentru a fi cântată

În cadrul temei Echilibru şi Exces în compoziţie (II), este programată o Masă rotundă cu Nimrod Borenstein (S.U.A.), Zygmunt Krauze (Polonia), Magnus Lindberg (Finlanda) şi Adrian Pop (România)

 

Recitaluri și Concerte camerale

Orchestre de Chambre din Lausanne, dirijată de Joshua Weilerstein, avându-l ca solist pe violonistul Boris Brovtsyn, propune, la ora 16:30, la Ateneul Român, un program cuprinzând:

         

EnescuSimfonia de cameră pentru 12 instrumente soliste op. 33 (1954)

ProkofievConcertul nr. 2 pentru vioară şi orchestră în sol minor op. 63

MozartSimfonia nr. 40 în sol minor K 550

         

(w670) Munchner P

Munchner Philharmoniker

Concertele de la miezul nopții

Camerata Salzburg îl are astă-seară, la ora 22:30, la Ateneul Român, dirijor şi solist pe violonistul Pinchas Zukerman

În program: 

EnescuBalada pentru vioară și orchestră (1895)

MozartConcertul nr. 5 pentru vioară şi orchestră în La major KV 219 „Turceasca”

SchubertSimfonia a V-a în Si bemol major D 485

În Piaţa George Enescu

Orchestra Metropolitană Bucureşti, sub bagheta dirijorului Daniel Jinga, avându-i solişti pe Marcel Pavel, Vlad Miriţă şi Andrei Lazăr vă oferă, de la ora 20:00, un program atractiv:

G. Puccini - E lucevan le stele din opera Tosca şi Nessun dorma din opera Turandot

F. Lehár – Aria Dein ist mein ganzes Herz din opereta Țara Surâsului

L. DallaCarusso şi Funiculì, Funiculà

E. di CapuaO sole mio

R. Falvo - Dicitencello vuie

Q. M. y Cortés - Cielito lindo

E. de Curtis - Non ti scordar di me şi Torna a Surriento

G. Verdi - Uvertura la opera „Forţa destinului”

C. Saint-SaënsDansul Bacchanale din opera „Samson și Dalila”

C. OrffO Fortuna din Carmina Burana

(w670) Sir James

Sir James MacMillan

(w670) Compozitoa

Compozitoarea Mihaela Vosganian

Urmează, la ora 21:00, Sinfonietta Wien. Dirijor: Cristian Nenescu. Soliști:

Rodica Vică – soprană, Marco Di Sapia – bariton, Cristian Nenescu – vioară şi

Boris Lipov – flaut

În program:

J. Strauss - Uvertura operetei „O noapte la Veneția”

F. Lehár - Aria „Meine Lippen, sie küssen so heiss" din opereta „Giuditta" (solistă Rodica Vică)

V. Monti - Czardas (solist Cristian Nenescu)

G. Rossini - Aria lui Figaro din opera „Bărbierul din Sevilla”

J. StraussVals „Viață de artist”

J. Strauss - Polca „Furioso”

J. StraussVals „Vocile Primăverii”

J. StraussPolca „Im Krapfenwaldl”

Tradițional - Potpourri românesc

J. Strauss - Polca „Jokey”

F. Lehár- Duet „Lippen schweigen" din opereta „Văduva veselă”

J. StraussVals „Dunărea albastră”

(w670) Orchestra

Orchestra de Cameră din Lausanne

(w670) Joshua Wei

Joshua Weilerstein

Kristine Opolais, una dintre sopranele cele mai aclamate ale momentului, urcă în premieră pe scena Festivalului Enescu 2017

Soprana Kristine Opolais, recunoscută pentru rolurile sale de pe cele mai importante scene ale lumii, de la Metropolitan Opera New York la Wiener Staatsoper, Teatro allaScala şi Royal Opera House Covent Garden, va susține pe 22 septembrie, de la ora 16.30, un recital extraordinar pe scena Ateneului Român, în cadrul ediției 2017 a Festivalului Internațional George Enescu.

Recitalul sopranei Kristine Opolais îl va înlocui pe cel al baritonului Dmitri Hvorostovsky, care și-a reprogramat participarea pentru o ediție viitoare a Festivalului Enescu, din motive de sănătate.

Kristine Opolais este una dintre cele mai aclamate soprane de pe scena internaţională, fiind cunoscută pentru remarcabilele colaborări cu Metropolitan Opera în spectacole difuzate în întreaga lume. Urcă pe scene precum Wiener Staatsoper, Deutsche Staatsoper Berlin, BayerischeStaatsoper, Teatro allaScala, Opernhaus Zürich şi Royal Opera House Covent Garden și colaborează cu dirijori de renume, de la Daniel Barenboim, Antonio Pappano, Sir Simon Rattle, Sir Mark Elder, Daniel Harding la Andris Nelsons, Fabio Luisi, Kirill Petrenko şi SemyonBychkov.

În sezonul 2017/18, Kristine Opolais debutează în rolul Elsei din Lohengrin într-o nouă producţie a celebrei Royal Opera House Covent Garden.

Despre Opolais, presa britanică a scris de asemenea că este “cea mai bună soprană pucciniană a momentului” (The Telegraph). Kristine Opolais a înregistrat Puccini alături de renumitul tenor Jonas Kaufman, într-un disc lansat de Sony, care a fost distins cu un Premiu Grammy.

(w670) Boris Brov

Boris Brovtsyn

(w670) Camerata S

Camerata Salzburg

Violonistul Ray Chen, o tânără vedetă a viorii

 

Violonistul Ray Chen, care la doar 28 de ani, este unul dintre cei mai aclamați artiști ai momentului, va urca pe scena Festivalului Internațional George Enescu 2017, pentru a susține un recital pe 12 septembrie, de la ora 17, la Ateneul Român. Despre Ray Chen, cunoscutul Maxim Vengerov spunea că este “un muzician plin de calități, cu un sunet proaspăt, plin de vitalitate și de lumină”.

Aflat într-o fulminată ascensiune pe marile scene internaționale, violonistul Ray Chen, care la doar 28 de ani a urcat pe scena Royal Albert Hall în cadrul celebrului BBC Proms și a colaborat cu orchestre precum London Philharmonic și Orchestre National de France, va susține un recital pe 12 septembrie, de la ora 17, la Ateneul Român, în cadrul Festivalului Enescu 2017 în locul recitalului programat inițial, cu Leonidas Kavakos.

Ray Chen va fi acompaniat de pianistul Julien Quentin, cunoscut în întreaga lume pentru colaborarea sa cu David Garrett. Din programul serii vor face parte lucrări de Beethoven, Saint-Saëns și Bach.

Această modificare de program a fost impusă de faptul că violonistul Leonidas Kavakos a avut un deces în familie. Totuși, Leonidas Kavakos va urca pe scena Festivalului Enescu în cadrul concertului din data de 17 septembrie, alături de Israel Philharmonic Orchestra, la Sala Mare a Palatului. 

Câștigător al celebrelor concursuri Queen Elisabeth (2009) și Yehudi Menuhin (2008), violonistul Ray Chen a ajuns în scurt timp noua senzație a viorii în plan internațional. Sub bagheta cunoscutului Daniele Gatti, a concertat alături de Orchestre de Paris într-un concert televizat, cu o audiență de peste 800.000 de oameni. A urcat de asemenea pe scena Royal Albert Hall, în cadrul BBC Proms. Ray Chen a semnat, de asemenea, un contract exlcusiv de înregistrare cu prestigioasa casă de discuri Decca.

 

(w670) Pinchas Zu

Pinchas Zukerman

Festivalul Enescu 2017, lăudat în presa internațională pentru concertul de deschidere cu Oedipe de George Enescu, sub bagheta lui Vladimir Jurowski

Festivalul Internațional George Enescu 2017 este lăudat în presa internațională pentru concertul de deschidere, din 2 septembrie, în cadrul căruia dirijorul Vladimir Jurowski și London Philharmonic Orchestra au prezentat Oedipe, de George Enescu în versiune concertantă, în premieră cu proiecții multimedia live, sub direcția artistică a regizoarei Carmen Lidia Vidu.

Televiziuni, cotidiene și agenții prestigioase precum Euronews, The Telegraph, Reuters, precum și presa franceză scriu entuziast despre concert.

“Un erou român readus la viață cu intensitate la Festivalul Enescu din București”, scrie prestigiosul cotidian britanic The Telegraph, referindu-se la strălucirea internațională pe care o recapătă muzica lui George Enescu prin intermediul Festivalului. Oedipe de George Enescu, sub bagheta lui Vladimir Jurowski, va fi prezentat și în stagiunea de la Londra, pe 23 septembrie, la Southbank Centre, mai menționeză The Telegraph.

(w670) Baritonul

Baritonul Marco Di Sapia

“Festivalul internațional de muzică clasică din București ia o turnură modernă”, notează și Reuters, care amintește pe larg despre muzica contemporană și noutățile ediției 2017 ale Festivalului Enescu într-un dialog cu dirijorul Vladimir Jurowski, de asemenea Director Artistic al Festivalului Enescu 2017.

“Triumf la București pentru Oedipe-ul lui Enescu”, titrează Tribune de Geneve via Agence France-Presse.

Oedipe a deschis ediţia 2017 a Festivalul Enescu, într-un concert cu ovații, la 81 de ani de la premiera franceză, la 59 de ani de la premiera românească și la 136 de ani de la nașterea lui George Enescu

(w670) Soprana Ro

Soprana Rodica Vica

Alături de London Philharmonic Orchestra, pe scena de la Sala Palaului au urcat și Corul Filarmonicii George Enescu și Corul de Copii Radio. Solist, în rolul lui Oedipe, a fost baritonul francez Paul Gay, laureat al unui Premiu Grammy. Proiecțiile multimedia live au rulat pe un ecran gigant cu suprafața totală de 60 metri pătrați.

Prezentarea operei Oedipe într-o formă inovatoare se înscrie în linia Festivalului Internațional George Enescu de a aduce publicului interpretări ale unor lucrări enesciene esențiale la un nivel artistic ridicat, și integrând ultimele tendințe la nivel mondial.

(w670) Kristine O

Kristine Opolais

(w670)

Ray Chen

Festivalul Internațional George Enescu este considerat unul dintre cele mai mari festivaluri de muzică clasică din Europa.

Cu un nou directorat artistic de primă marcă la nivel internațional, Zubin Mehta - Președinte de Onoare și Vladimir Jurowski - Director Artistic, Festivalul Enescu 2017 aduce mai multe premiere absolute - printre acestea, concerte cu proiecții multimedia, o serie specială de concerte dedicate muzicii contemporane, Muzica Secolului XXI, precum și 30 dintre cei mai influenți compozitori contemporani ai momentului, la București, în cadrul Forumului Internațional al Compozitorilor -  și invită publicul să descopere muzica clasică într-o nouă lumină.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel