Lucian Georgescu, ministru din Guvernul Tudose, veste uriaşă

Luni, 16 octombrie, ministrul Cercetării și Inovării, Lucian Georgescu, a spus că aproximativ 40.000 de cercetători care primesc sau vor primi până la finele anului retribuții în cadrul proiectelor de cercetare finanțate de la bugetul de stat și/sau cofinanțate de la Uniunea Europeană (UE) vor beneficia de o creștere a nivelului maxim de salarizare la 50 de euro/oră brut.

Potrivit sursei citate, majorarea plafonului maxim de salarizare pe proiecte de cercetare este semnificativă, pentru că ar însemna un salariu maxim brut de 8.500 euro pe lună, în condițiile în care, pe legislația actuală, salariile erau cuprinse între 900 și 4.300 de euro.

Ministrul a mai spus că această decizie, alături de cea aplicată din vară, de neimpozitare cu 16% a salariului provenit din proiectele de cercetare, se înscrie în seria de măsuri menite să stopeze plecarea cercetătorilor români în străinătate.

"Săptămâna trecută am reușit să scoatem o hotărâre de guvern care trebuie să apară în Monitorul Oficial zilele acestea, prin care limita superioară a plafonului de salarizare a fost ridicat la 50 de euro pe oră, ceea ce înseamnă că în orice proiect în care există un buget suficient, cercetătorii își pot stabili un salariu care să ajungă până la 50 de euro pe oră.

[citeste si]

Acest salariu orar are două scopuri: stimularea cercetării și egalizarea salariilor cercetătorilor români care intră în proiecte cofinanțate european cu cele ale colegilor din Vestul Europei. Până acum erau situații ridicole în care salariile românilor erau de 5,6,7 euro pe oră brut și făceau aceeași treabă, de aceeași calitate, cu colegi din alte țări, Germania să zicem, care aveau 50 de euro pe oră sau mai mult, sau proiectele norvegiene unde se ajunge la salarii de 19, 20, 23.000 euro pe lună", a mai afirmat Georgescu, citat de Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel