UPDATE Legi JUSTIŢIE: Modificările celor trei legi, ADOPTATE

Amnistie
Amnistie

UPDATE
Senatul a adoptat modificările aduse Legilor 303/2004, 304/2004 şi 317/2004.

Senatul a adoptat, luni, în calitate de Cameră decizională, modificările la Legea 303/2004 privind statutul magistraţilor, ca urmare a deciziilor Curţii Constituţionale. Modificările la Legea 303/2004 au fost adoptate cu 83 de voturi 'pentru' şi 36 'împotrivă'.

Niciunul dintre amendamentele respinse în Comisia specială şi susţinute în plen nu a întrunit numărul necesar de voturi pentru adoptare.

De asemena, Senatul a adoptat, luni, în calitate de Cameră decizională, modificările la Legea 304/2004 privind organizarea judiciară şi 317/2004 privind funcţionarea şi organizarea CSM, ca urmare a deciziilor Curţii Constituţionale. Modificările la Legea 304/2004 au fost adoptate cu 83 de voturi 'pentru', 35 'împotrivă', nefiind înregistrată nicio abţinere. Votul în cazul Legii 317/2004 a fost: 82 'pentru', 36 'împotrivă' şi o abţinere.

Împotriva acestor legi s-au pronunţat senatori ai PNL, USR şi PMP. Niciunul dintre amendamentele respinse în Comisie şi susţinute în plen nu a întrunit numărul necesar de voturi pentru adoptare.

Majoritatea amendamentelor au fost adoptate în Camera Deputaţilor. În Senat, actul normativ nu a suferit modificări de fond faţă de forma adoptată săptămâna trecută de Camera Deputaţilor. Legea 317/2004 a fost modificată în sensul că informaţiile privind statutul judecătorilor şi procurorilor, organizarea judiciară şi a CSM, precum şi cele legate de cooperarea instituţională devin informaţii de interes public.

Secţia de procurori din cadrul CSM aprobă propunerea procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte, a procurorului şef al DNA şi a procurorului şef al DIICOT de înfiinţare şi desfiinţare a secţiilor în cadrul parchetelor, mai prevede textul adoptat.

Potrivit modificărilor aduse la Legea 304/2004, s-a revenit la forma aflată în vigoare la articolul 2 - 'Justiţia se realizează prin următoarele instanţe judecătoreşti: a) Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie; b) curţi de apel; c) tribunale; d) tribunale specializate; e) instanţe militare; f) judecătorii' şi a fost reformulat articolul privind Secţia pentru investigarea infracţiunilor din Justiţie. Conform textului adoptat, 'Secţia pentru investigarea infracţiunilor din Justiţie începe să funcţioneze în termen de 3 luni de la data intrării în vigoare a prezentei legi.

Cauzele de competenţa Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din Justiţie înregistrate la orice structură de Parchet şi nesoluţionate până la data la care Secţia este operaţională se înaintează spre soluţionare Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din Justiţie, de îndată ce aceasta este operaţională'.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel