EXCLUSIV  Legea pensiilor speciale, întoarsă la Parlament. Soluţiile care "nu ar încălca deloc Constituţia". Regula de care e nevoie la pensiile magistraţilor

Foto cu rol ilustrativ: Freepik
Foto cu rol ilustrativ: Freepik

De ce sunt pensiile speciale mai mari decât veniturile pe care le aveau cei care le încasează când erau în activitate? Cum ar putea fi reduse acestea, fără a încălca Constituţia? Explicaţiile le-a oferit Şerban Nicolae, fost senator PSD, de profesie avocat. 

"Ai un sistem general de asigurări sociale, sistem public de pensii calculate după nişte reguli aplicabile cu valabilitate generală. Şi ai câteva legi speciale, asta e, care derogă de la regula generală, şi care aplică altă procedură, alt mod de calcul, alte reguli privind vechime. Din păcate, pe conotaţia asta negativă, să ne ferim de termenul de pensii speciale, să îl folosim pe cel din lege, cel de pensii de serviciu. 

Erau câteva reguli foarte simple şi care trebuie aplicate fără discuţie. În primul rând, e anormal că veniturile din pensiile de serviciu depăşesc veniturile din timpul activităţii. Nu trebuia să se întâmple. La unii depăşeau pentru că modul de calcul era deficitar. Şi aici iarăşi era de discutat. Am întâlnit cazuri la militari, care participau la misiuni. De regulă, nu erau aşa interesaţi să crească în grad, aşa că solda de grad era la un nivel mic. Pentru că ei îşi completau veniturile din misiuni. Care înseamnă şi risc de sănătate, de viaţă, de stres. Speranţa medie de viaţă a celor care participă la misiuni este destul de mică. Iese la pensie la 65 de ani dacă trăieşte până atunci un astfel de om, şi nici nu trăiesc foarte mult după, deci nu "mănâncă" pensie foarte mult. Şi atunci au spus că nu e normal să fie pensionaţi la solda de grad, pentru că nu au fost preocupaţi să avanseze în grad. Şi era un mod de calcul pe o anumită discuţie. 

Regula care trebuie implementată la magistraţi. "Nu încalcă deloc Constituţia"

Mai era chestiunea legată de vechime minimă. La militari există o vechime minimă şi o vârstă de pensionare. La magistraţi există doar vechimea minimă, nu a existat niciodată o regulă privind vârsta de pensionare, ceea ce iar e o anomalie. Trebuie stabilită o regulă privind vârsta minimă, şi asta nu ar încălca deloc Constituţia. 

Mai e o regulă, pe care nu am auzit-o discutată în spaţiul public, pe care aş insista. Ca nicio persoană să nu poată primi două pensii de serviciu concomitent. Să o aleagă pe cea mai mare, dacă doreşte, dar una singură. Dacă vă aduceţi aminte, exista un cetăţean cu cea mai mare pensie din România, care cumula pensia de profesor universitar, cu pensia de magistrat şi cu cea de militar. Nu e normal! Pentru că exercita activităţile în aceeaşi perioadă. Era simultan magistrat, militar şi profesor universitar. Şi dacă ar fi fost trecut pe contributivitate, aceasta venea tot de la bugetul statului, adică tot din banii produşi de economie. 

Şi aici e o discuţie. Unii vorbesc de contributivitate ca şi cum ar fi un text biblic. Privatul trebuie să se zbată şi pentru venitul lui, şi pentru partea care merge la contributivitate, pentru pensia lui, dacă reuşeşte să o apuce, şi la asigurările de sănătate, la fondurile de solidaritate. În timp ce bugetarul primeşte din aceeaşi sursă şi venitul personal şi partea de contribuţie. Face parte din contractul social. Eu sunt de acord ca privat ca din banii mei să meargă o parte şi la bugetarul profesor, cel magistrat, cel militar. Dar lucrurile trebuie aşezate echilibrat. Şi asta e marea problemă a legislaţiei României", a declarat Şerban Nicolae la ”Ce Se întâmplă”, realizată de Răzvan Dumitrescu la DCNews și DCNewsTV. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel