Kremlinul amenință Ucraina cu arme nucleare. Rusia susţine că umbrela sa nucleară acoperă şi teritoriile ucrainene recent anexate

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului. Sursa foto Agerpres
Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului. Sursa foto Agerpres

Cele patru regiuni ale Ucrainei pe care Rusia le-a anexat în ultimele săptămâni se află sub protecţia arsenalului nuclear al Rusiei, a transmis marţi Kremlinul, potrivit Reuters.

 

 

Într-o conferinţă de presă, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a afirmat în acest sens: 'Aceste teritorii sunt părţi inalienabile ale Federaţiei Ruse şi securitatea lor este asigurată la acelaşi nivel ca restul teritoriului Rusiei'.

Preşedintele rus Vladimir Putin a proclamat la 30 septembrie anexarea a patru regiuni ucrainene Doneţk, Lugansk (în est), Herson şi Zaporojie (sud), ce reprezintă în jur de 18% din teritoriul Ucrainei, în urma aşa-ziselor referendumuri prin care Moscova a încercat să atribuie o bază legală anexării lor, prin încălcarea dreptului internaţional.

Pe de altă parte, Peskov a declarat că 'nu deţine informaţii' cu privire la utilizarea de către armata rusă a unor drone de fabricaţie iraniană în Ucraina, în contextul în care Kievul a acuzat Moscova că le foloseşte pentru a lovi infrastructura de aprovizionare cu electricitate şi apă, potrivit AFP.

'Nu avem astfel de informaţii', a răspuns purtătorul de cuvânt al Kremlinului, întrebat de un jurnalist dacă Moscova utilizează drone iraniene în Ucraina. ' Este utilizată tehnologie rusă, cu denumiri ruseşti', a adăugat el, recomandându-le jurnaliştilor să se adreseze Ministerului rus al Apărării pentru orice fel de întrebări suplimentare.

Bilanţul atacului de luni cu o dronă kamikaze asupra unui bloc rezidenţial din centrul Kievului a crescut la cinci morţi, a anunţat primarul capitalei ucrainene Vitali Kliciko, citat de EFE.

Atacul, al doilea într-o săptămână asupra capitalei ucrainene, a fost efectuat de o dronă iraniană "Shahed-136" (sau Gheran-2 în limba rusă) în cartierul Şevcenkovski, din centrul Kievului, potrivit agenţiei de presă spaniole. MAE iranian a dezminţit luni că ar fi furnizat Rusiei drone pentru a fi folosite în Ucraina, conform Reuters.

Capitala ucraineană a fost marţi dimineaţă ţinta unui alt atac rus, de data aceasta cu rachete, în care au fost avariate două obiective de infrastructură în cartierul Desnian.

Kirilo Timoşenko, adjunctul şefului administraţiei prezidenţiale ucrainene, a indicat că trei explozii au avut loc la o instalaţie de alimentare cu energie electrică în partea stângă a oraşului străbătut de fluviul Nipru.

În urma atacului, furnizarea de apă şi electricitate este parţial limitată în multe locuinţe din această parte a capitalei, a precizat Vitali Kliciko, care a lansat un apel către locuitorii Kievului să economisească energia electrică.

Compania de electricitate DTEK a precizat pe contul său de Facebook că locuitorii cartierului Troieşcina, de pe malul stâng al fluviului Nipru, se confruntă cu întreruperi de energie electrică.

Rusia a distrus prin bombardamentele sale 30% din centralele electrice ucrainene în mai puţin de o săptămână, provocând întreruperi 'masive' de curent electric în apropierea iernii, a denunţat marţi preşedintele Volodimir Zelenski, citat de AFP.

'Din 10 octombrie, 30% din centralele electrice ucrainene au fost distruse, provocând pene masive în întreaga ţară', a indicat Zelenski pe Twitter, reiterându-şi totodată refuzul de a negocia cu omologul său rus Vladimir Putin, notează Agerpres.

Numărul morţilor, în urma prăbuşirii unui avion peste o clădire rezidențială din Krasnodar, a crescut la 13

Numărul persoanelor decedate, în urma prăbuşirii unui avion militar asupra unei clădiri cu nouă etaje din oraşul Eisk, din ţinutul Krasnodar, a crescut la 13, a declarat Aleksei Kuzneţov, ministrul adjunct al sănătăţii al Federaţiei Ruse.

Potrivit Ministerului rus pentru Situaţii de Urgenţă, după degajarea dărămăturilor de la locul incidentului, corpurile neînsufleţite ale celor decedaţi au fost scoase la suprafaţă. La ora locală 6:00, pe data de 18 octombrie, se înregistrează 13 victime, inclusiv trei copii, în urma impactului aeronavei cu blocul de locuit. 19 persoane au fost rănite, patru dintre acestea au fost transportate la Spitalul Regional din Krasnodar, restul continuă să primească tratament la Spitalul din Eisk”, a precizat Kuzneţov, marţi. Potrivit acestuia, răniţilor li se acordă toată asistenţa medicală necesară şi sprijin psihologic necesar.

Acordarea de asistenţă medicală răniţilor se află sub gestionarea personală a ministrului sănătăţii al Federaţiei Ruse, Mihail Muraşko, a adăugat oficialul rus. Serviciul de presă al Ministerului rus pentru Situaţii de Urgenţă al Rusiei a precizat că salvatorii au finalizat debarasarea dărâmăturilor. Aceştia au precizat că, în timpul operaţiunii de salvare, au reuşit să salveze vieţile a circa 68 de persoane, iar peste 360 de persoane au fost evacuate în timp util.

Luni seara, un avion de vânătoare Su-34 s-a prăbuşit în oraşul Eisk, piloţii s-au catapultat. Avionul s-a prăbuşit asupra unei clădiri cu nouă etaje, ceea ce a declanşat un incendiu de proporţii. Preşedintele rus, Vladimir Putin, a primit rapoarte de la miniştri şi guvernatorul regiunii cu privire la situaţie şi a ordonat să se ofere toată asistenţa necesară rudelor incidentului aviatic, soldat cu prăbuşirea aeronavei militare la Eisk.

Preşedintele a dispus ca guvernatorul ţinutului Krasnodar, Veniamin Kondratiev, ministrul rus pentru situaţii de urgenţă, Aleksandr Kurenkov, şi ministrul sănătăţii, Mihail Muraşko, să plece de urgenţă la Eisk, pentru a acorda sprijin la operaţiunile de salvare şi în acordarea de asistenţă necesară celor răniţi, în urma accidentului din oraşul Eisk, a informat Serviciul de presă al Kremlinului. Ambii miniştri se află la locul incidentului, notează Rador.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel