Klaus Iohannis, declarație înainte de plecarea la Consiliului European

Preşedintele Klaus Iohannis participă miercuri la reuniunea Consiliului European extraordinar informal de la Bruxelles.

Înainte de plecarea la Bruxelles, președintele va susţine la Palatul Cotroceni, la ora 12:00, o declaraţie de presă. De la ora 19:00, el va participa la Bruxelles la reuniunea informală extraordinară a Consiliului European. Ulterior, preşedintele Klaus Iohannis va merge la New York, unde va lua parte la Summitul Organizaţiei Naţiunilor Unite, potrivit Agerpres

Summitul extraordinar al UE are loc la solicitarea Germaniei, în contextul crizei imigranţilor, la o zi de la un consiliu extraordinar al miniştrilor de Interne pe acelaşi subiect. 

După ce marți au fost votate cotele obligatorii de imigranți în Consiliul JAI, președintele are din partea României, de dus negocieri dure. "Sigur că mâine Consiliul European poate să schimbe în tot sau în parte decizia de astăzi (...). Eu sper (...) că mai se pot negocia anumite lucruri. Putem să discutăm după ce mâine seară domnul Iohannis va spune ce s-a decis la Consiliul European", a spus Victor Ponta, marți seară. 

DCNEWS va transmite principalele declarații ale președintelui. 

- Azi voi participa de la ora 18:00 la ședința informală a Consiliuului European. Președintele Tusk a convocat întâlnirea pentru a discuta chestiunea migrației. Se dorește discutarea modalităților de prevenire, cum pot fi ajutate țările de unde vin refugiații sau migranții, ce se poate face pentru a ajuta refugiații din taberele din Orientul Mijlociu pentru a preveni migrația spre UE. 

- A doua chestiune este legată de Consiliul JAI de ieri. După cum știți, decizia Consiliului JAI pentru relocarea a 120.000 de refugiați a fost adoptată. România ar urma să primească în jur de 2.400 de persoane, adăugat la persoanele ce ar trebui să vină în România în urma participării noastre voluntare anunțate în cursul verii. Regret că aceasta decizie, în loc să fie luată prin consens, în baza unor negocieri, s-a luat prin vot majoritar. Nu cred că impunerea cotelor obligatorii prin vot majoritar rezolvă problema. Regret că această decizie, în loc să fie luată prin consens, în baza unor negocieri, s-a luat prin vot majoritar. Nu cred că impunerea cotelor obligatorii prin vot majoritar rezolvă problema. (...) Ministrul de Interne a participat acolo cu un mandat perfect. A avut mandatul Guvernului, conform legislației, întărit de decizia CSAT. (...) Decizie de ieri a Consiliului JAI e bună luată, nu se va rediscuta azi în Consiliul European. Decizia a fost luată de Consiliul JAI, care e competent pe această chestiune, și nu are nevoie de revotare sau validare în Consiliul European. (...) Numărul de refugiați nu e mare și nu trebuie să-i primim pe acesti refugiați în următoarele săptămâni, cel mai probabil într-un an. (...) 

- După Consiliul European din aceasta seară, voi pleca a New York. Voi participa la Adunarea Generală ONU. ONU sărbătorește anul acesta 70 de ani de la înființare. La ONU au loc o serie de summituri importante. Eu voi participă la mai mutle summituri și voi participa la întâlnirea care va adopta Agenda 2030 pentru devoltare durabilă. Voi participa, ca să dau câteva exemple, la invitația președintelui SUA la summitul dedicat contracarării ISIS, la summitul pentru egalitatea de gen coorganizat de președintele Chinei și de secretarul general ONU. Prezența mea la New York îmi va da ocazia să am întâlniri bilaterale cu mai mulți șefi de state și voi comunica și conținutul lor. Voi avea deosebita plăcere ca în marja deplasării să am o întâlnire cu vicepreședintele Joe Biden la Casa Albă. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel