Julian Assange poate fi eliberat cu condiția ca Joe Biden să accepte acest lucru: ”O să luăm în considerare”

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Joe Biden ia în considerare cererea Australiei de a renunța la procesul Statelor Unite împotriva fondatorului WikiLeaks, Julian Assange, pentru publicarea de documente clasificate americane.

De ani de zile, Australia a cerut Statelor Unite să renunțe la urmărirea penală împotriva lui Assange, un cetățean australian care a luptat împotriva eforturilor americane de extrădare din închisoarea din Marea Britanie. Întrebat despre această cerere miercuri, în timp ce găzduia prim-ministrul japonez, Fumio Kishida, într-o vizită oficială, Biden a declarat: „O luăm în considerare”, relatează The Guardian.

Assange a fost inculpat cu 17 capete de spionaj și o acuzație de abuz de calculator pentru publicarea, pe site-ul său, a unui număr important de documente clasificate americane acum aproape 15 ani. Procurorii americani susțin că Assange, în vârstă de 52 de ani, a încurajat și a ajutat analistul de informații al armatei americane, Chelsea Manning, să fure conexiuni diplomatice și fișiere militare pe care WikiLeaks le-a publicat, punând vieți în pericol.

Australia argumentează că există o discrepanță între tratamentul Statelor Unite față de Assange și Manning. Președintele Barack Obama a comutat sentința de 35 de ani a lui Manning la șapte ani, ceea ce i-a permis eliberarea în 2017.

Susținătorii lui Assange susțin că este un jurnalist protejat de primul amendament care a expus ilegalități ale armatei americane în Irak și Afghanistan, în interesul publicului. Soția lui Assange, Stella Assange, a declarat că fondatorul WikiLeaks „este persecutat pentru că a expus adevărata cost a războiului în vieți umane”. Ea a spus că sănătatea lui continuă să se deterioreze în închisoare și că se teme că va muri în spatele gratiilor. Un tribunal britanic a decis în luna trecută că Assange nu poate fi extrădat în Statele Unite pentru acuzații de spionaj decât dacă autoritățile americane garantează că nu va primi pedeapsa cu moartea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel