Joe Biden, declaraţii. Embargo TOTAL pentru importurile din Rusia. Avertisment pentru companiile americane

Facebook Joe Biden
Facebook Joe Biden

Preşedintele SUA, Joe Biden, face noi declaraţii de presă marţi, 8 martie 2022. 

"Azi anunţ că SUA ţinteşte principala ramură a economiei Rusiei. Interzicem toate importurile de petrol, gaze şi energie din Rusia", a declarat Joe Biden. 

"Petrolul rusesc nu va mai fi acceptat în porturile americane. Mişcarea are suportul Congresului şi, cred eu, a ţării. Poporul american susţine Ucraina şi cred că e deja clar că nu vom finanţa în vreun fel războiul lui Putin. Decizia e luată în consultare cu aliaţii noştri. Un răspuns unit la agresiunea lui Putin este ce ne-am dorit. NATO, UE şi aliaţii noştri trebuie să rămână uniţi. Înţeleg că mulţi dintre partenerii noştri europeni nu sunt în situaţia de a ni se putea alătura la aceste sancţiuni. SUA produce mai mult petrol la nivel domestic decât toate ţările europene la un loc. De fapt, suntem un mare exportator de energie. Deci putem face această mişcare, deşi alţii nu pot. Dar lucrăm îndeaproape cu aliaţii noştri la o strategie pe termen lung pentru a le reduce dependenţa de energie rusească. Azi rămânem uniţi în scopul nostru, să punem presiuni pe Putin. Dar vor fi costuri şi aici, în SUA. Am spus de la început că voi fi sincer. Apărarea libertăţii costă, şi ne costă şi pe noi. Democraţii şi republicanii înţeleg asta şi consideră că asta trebuie să facem.

Am vorbit de mai multe ori cu preşedintele Zelenski în ultimele zile şi ne-am reafirmat sprijinul. Am acordat, până acum, ajutoare în valoare de 1 miliard de dolari pentru Ucraina. Arme defensive din SUA ajung în Ucraina zilnic. Asigurăm şi ajutor umanitar, atât pentru cei din Ucraina, cât şi pentru cei care au reuşit să fugă. Vrem să ducem tone de mâncare, apă şi alte alimente în Ucraina, pentru cei afectaţi.

Peste weekend, l-am trimis pe secretarul Blinken să vadă graniţa dintre Polonia şi Ucraina, dar şi în Moldova, ca să vadă cum e situaţia acolo. Şi Şeful de Stat Major a fost acolo. I-am asigurat că ne vom menţine înţelegerile din articolul 5 din tratatul NATO. SUA va avea grijă de refugiaţi, pentru ca costul să nu cadă în totalitate pe ţările din Europa.

Am discutat şi alţi paşi cu partenerii europeni. Vom impune cel mai mare pachet de sancţiuni financiare din istorie. Rubla rusească a scăzut cu 50%. O rublă costă acum mai puţin de 1 penny american. Nu vor putea să ridice valoarea rublei. Am scos băncile naţionale ruseşti din sistemul băncii mondiale. Companii majore pleacă din Rusia, fără ca măcar să le cerem noi asta. Toate îşi suspendă serviciile din Rusia. Sectorul privat s-a unit împotriva războiului.

Alături de aliaţii europeni, vom confisca averile oligarhilor, să ne asigurăm că vor suferi şi ei în războiul lui Putin.

Decizia de azi nu e fără costuri în SUA. De când Putin a început războiul, preţul benzinei din SUA a crescut cu 75 cenţi pe litru. Vom face totul să minimizăm efectele. Înţelegem că războiul lui Putin duce la creşterea preţurilor, dar asta nu e o scuză pentru creşterea excesivă a preţurilor. Agresiunea rusă ne costă pe toţi, dar nu e momentul să facem profit aşa. Asta nu vom tolera", a mai spus preşedintele SUA. 

"Dacă vom trece la energie verde pe viitor, asta înseamnă că tiranii ca Putin nu ne vor mai putea afecta pe viitor. Combustibilii fosili nu vor mai putea fi folosiţi ca arme. Spre asta trebuie să mergem.

În ultimele două săptămâni, ucrainenii au inspirat o lume întreagă. Războiul lui Putin a cauzat suferinţă enormă şi a dus la pierderea vieţilor multor copii şi femei. Liderii ucraineni au cerut încetarea focului, ajutor umanitar, dar Putin continuă să meargă pe drumul său criminal. Putin ţinteşte acum şcoli, spitale, iar săptămâna trecută a ţintit cea mai mare centrală nucleară din Europa, deşi putea declanşa o reacţie în lanţ. E clar, Ucraina nu va fi niciodată o victorie pentru Putin. Va cuceri un oraş, dar niciodată ţara. De asta vom continua să susţinem Ucraina. Cer Congresului să treacă pachetele de 12 miliarde de dolari pentru ajutorarea ţării. Le vom asigura sisteme de securitate, asistenţă economică, îi vom sprijini împotriva tiraniei. Oamenii din toată lumea luptă pentru libertate. Războiul lui Putin va face Rusia mai slabă, iar lumea mai puternică", a continuat Biden. 

- ştire iniţială - 

Joe Biden este aşteptat să anunţe noi sancţiuni împotriva Rusiei, la 13 zile după ce a dat startul invaziei militare a Ucrainei. 

Declaraţiile vor fi LIVE TEXT pe DC NEWS, de îndată ce preşedintele SUA va veni în faţa presei. 

Rămâneţi alături de noi! 

Kamala Harris, vicepreşedintele SUA, vine în România 

Vicepreşedinta Kamala Harris urmează să întreprindă o vizită în Polonia şi România în perioada 9-11 martie pentru a comunica sprijinul Statelor Unite faţă de cele două ţări, într-un moment în care războiul face ravagii în Ucraina, ţară din care au fugit peste un milion de persoane, potrivit unui anunţ făcut vineri de Casa Albă, transmite AFP.

Prin prezenţa sa la Varşovia şi Bucureşti, vicepreşedinta SUA "va dovedi forţa şi unitatea NATO, precum şi sprijinul american pentru aliaţii din flancul estic" al Alianţei, conform unui comunicat de presă.

Kamala Harris intenţionează, de asemenea, să abordeze şi "modul în care SUA pot ajuta mai mult ţările vecine cu Ucraina", în contextul în care acestea întâmpină şi acordă sprijin miilor de refugiaţi ucraineni, potrivit aceleiaşi surse.

Conform cifrelor furnizate de Înaltul Comisariat pentru Refugiaţi al ONU (UNHCR), peste 1,2 milioane de persoane au fugit din calea războiului declanşat în Ucraina de invazia forţelor ruse, scrie Agerpres. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel