Japonia va deversa în mare apă contaminată de la Fukushima

Japonia a decis să deverseze în mare apă contaminată provenită de la centrala nucleară avariată de la Fukushima, au relatat vineri media, în ciuda unei opoziţii locale puternice faţă de acest plan, relatează AFP.

Guvernul condus de premierul Yoshihide Suga ar intenţiona să îşi anunţe decizia marţi, conform agenţiei de presă Jiji şi postului public de televiziune NHK. Decizia ar pune capăt celor şapte ani de dezbateri legate de modul în care ar trebui debarasată apa provenită de la ploaie, apa subterană sau apa de la injecţiile necesare pentru a răci reactoarele nucleare intrate în fisiune după tsunamiul de la 11 martie 2011.

Apa eliberată în această operaţiune care ar urma să dureze mai multe săptămâni a fost filtrată în mai multe rânduri pentru a fi curăţată de majoritatea substanţelor sale radioactive, însă nu şi de tritiu, care nu poate fi eliminat cu tehnicile actuale. Ea va fi diluată pentru a se respecta standardele internaţionale, a precizat NHK.

Informaţiile au apărut în contextul în care Suga a discutat miercuri cu Hiroshi Kishi, preşedintele Federaţiei cooperativelor de pescuit din Japonia. După această întâlnire, premierul a anunţat că va lua o decizie 'în viitorul apropiat'.

'Gestionarea apei contaminate este o chestiune care nu poate fi evitată' în cadrul reconstrucţiei de la Fukushima, a declarat Suga presei. Aproximativ 1,25 de milioane de tone de apă contaminată sunt în prezent stocate în peste o mie de cisterne în apropierea centralei nucleare avariate în urmă cu zece ani în nord-estul Japoniei.

O decizie este cu atât mai urgentă cu cât limitele capacităţii de stocare a apei la faţa locului ar putea fi atinse în toamna lui 2022. La începutul lui 2020, experţii mandataţi de guvern au recomandat ca apa să fie aruncată în mare, o practică deja existenţă în Japonia şi în străinătate la instalaţiile nucleare în funcţiune.

Această opţiune privilegiată în detrimentul altor posibilităţi, cum ar fi evaporarea în aer sau o stocare pe termen lung, este contestată în special de pescarii şi agricultorii de la Fukushima, care se tem ca acest lucru să nu degradeze şi mai mult imaginea produselor lor în rândul consumatorilor.

Tritiul nu este periculos pentru sănătatea omului decât în doză foarte mare, potrivit experţilor. Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) pledează de asemenea pentru opţiunea diluării în mare, precizează Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel