Ion Ţiriac vine cu soluţii diferite în cazul excluderii sportivilor din Rusia şi Belarus de la Wimbledon.
„Nu sunt radical în această problemă. Când aveam 15 ani am fost selectat pentru echipa națională de tineret de hochei pe gheață a României. Un an mai târziu, am fost chemat la lotul olimpic. Am petrecut patru ani, până în 1960, la 2.000 de metri altitudine, lângă un lac care îngheța iarna, făcând trei zile de antrenament cu sare, pentru a mă pregăti pentru Jocurile Olimpice de iarnă de la Squaw Valley din Statele Unite.
Cu o săptămână înainte de plecare, guvernul comunist român a decis să boicoteze olimpiadele pentru că Germania de Est nu a fost acceptată, ci doar Germania de Vest. A fost unul dintre cele mai mari dezastre din viața mea sportivă. O sa-mi aduc aminte mereu. Am avut onoarea să-l cunosc personal pe Nelson Mandela și îmi amintesc când spunea că sportul poate aduce oamenii împreună. Am fost la Jocurile Olimpice de la Sydney în 2000, iar Coreea de Nord a defilat alături de Coreea de Sud. A fost minunat. Nimeni nu are dreptul să interzică unui tânăr sportiv, doar pentru că este rus sau belarus, să participe la un turneu internațional.
Ce fac englezii? Ce obțin prin interzicerea tinerilor să-și facă meseria„? Servește doar pentru a turna benzină pe foc. Nu vrem război, este o greșeală. Din fericire, în Spania acceptăm ruși și bieloruși. Dacă aș fi responsabil la Wimbledon aș inventa un „wild card” (invitație) la dublu masculin, feminin și mixt, cu un rus și un ucrainean împreună.
Pentru a le arăta oamenilor că popoarele pot trăi împreună în mod normal. Nu este momentul să facem această diferență politică pe terenurile de tenis”, a declarat Ion Ţiriac pentru ProSport.
"Motivele pe care ni le-au oferit (organizatorii de la Wimbledon - n.red) nu au niciun sens, nu sunt logice. Ceea ce se întâmpla cum este total discriminatoriu împotriva noastră. Nu va schimba nimic", a declarat Rublev, care participă în prezent la turneul ATP de la Belgrad.
Rusul le-a sugerat, totodată, organizatorilor competiţiei de Mare Şlem de la Londra să "acorde premiile în bani ale turneului ca ajutor umanitar familiilor care suferă, copiilor care suferă, asta ar avea un oarecare impact".
"În acest caz, tenisul ar fi singurul sport care ar oferi o asemenea sumă şi asta datorită Wimbledonului, care ar obţine toată gloria", a adăugat Rublev, care a scris "Nu războiului, vă rog" pe o cameră de televiziune, la turneul de la Dubai, imediat după invazia rusă din Ucraina, potrivit Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News