Ioana Constantin: Mâncăm prost şi scump, deşi am putea investi şi produce intern

foto Facebook Ioana Constantin
foto Facebook Ioana Constantin

Ioana Constantin trage un semnal de alarmă privind afectarea sectorului agroalimentar, din cauza preţurilor la energie şi gaze. 

"Mâncăm prost și scump, importăm enorm, deși am putea investi și produce intern. Mai puțin de 25% din consumul de carne de porc proaspătă mai provine din producția internă a României. Iar totul va deveni și mai scump, și mai nesănătos, pe măsură ce se prăbușesc sectoare întregi falimentate de creșterile prețurilor la energie și gaze.

Sectorul agroalimentar, industria alimentară și de panificație sunt cele mai grav afectate. Producătorii din panificație au fost printre primii care au atras atenția că le cresc accelerat costurile, dar degeaba. Mulți producători din panificație și-au notificat clienții - IMM-uri sau lanțuri de magazine privind creșterile costurilor de producție pe costuri defalcate, cifre pe care politicienii nu le văd sau nu le înțeleg. Producătorii de carne de porc și pasăre, oricum puțini, vorbesc despre un faliment al întregului sector, despre creșterea și mai mare a importurilor de carne, ca urmare a exploziei prețurilor la gaze și energie, dar și a lipsei de măsuri în acești doi ani de pandemie. Suplimentar, există o problemă și cu forța de muncă în aceste domenii care preferă să aleagă alte state unde salariile sunt duble sau chiar triple.

Acești doi ani de pandemie au deschis un culoar pentru dezvoltarea și protejarea economiilor locale. Nu și în România, din păcate. Germania, Polonia sunt numai două exemple.

Investițiile în agricultură pot relansa sectoare întregi de activitate. Producătorii noștri, mai ales cei cu afaceri mici, trebuie sprijiniți să depășească lunile acestea dure în care i-au afectat și îi afectează simultan pandemia, explozia prețurilor la gaze și energie, dar și concurența neloială cu produse aduse de multe ori fraudulos din spațiul extracomunitar, din state non-UE", a scris Ioana Constantin pe Facebook. 

Ioana Constantin acuză şantajul Rusiei

"Prețul gazelor a explodat în Europa, cu peste 30%, din cauza livrărilor limitate din Rusia. Vorbim despre un șantaj pe care îl fac Federația Rusă și Gazprom, un șantaj prin care Rusia pune deliberat la zid statele europene mai ales în contextul Nord Stream. 

În România, avem deja o problemă cu explozia prețurilor la energie și gaze care dus la scumpiri în lanț la toate produsele. Și rămâne intrebarea: ce se va intampla din luna aprilie; Guvernul are obligația să aducă deja soluții, altfel vom repeta sceneriul facturilor uriașe din toamnă care au afectat nu doar cetatenii, ci și firmele și instituții publice", apreciază Ioana Constantin.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel