Independență Catalonia. Mii de oameni în stradă, pentru eliberarea liderilor

Proteste Catalonia
Proteste Catalonia

Peste 200.000 de persoane, cu lumânări în mână, au manifestat marți seară la Barcelona, în nord-estul Spaniei, pentru a denunța arestarea cu o zi înainte a două figuri de marcă ale mișcării catalane pentru independență, potrivit poliției municipale, transmite AFP.

"Independenzia", a scandat mulțimea după ce a cerut eliberarea lui Jordi Cuixart și Jordi Sanchez, liderii Adunării Naționale Catalane (ANC) și, respectiv, Omnium Cultural, principalele două asociații separatiste, inculpați pentru revoltă împotriva autorităților. 

La un moment dat, mulțimea păstrat un minut de tăcere când s-a putut auzi și soneria unui telefon mobil. 

În fața manifestanților înarmați cu lumânări și pancarte cerând eliberarea "prizonierilor politici", a fost citit un manifest în care s-a afirmat că, ordonând aceste arestări, "statul spaniol a depășit o linie roșie" și a "comis o gravă eroare". 

Arestările reprezintă ultimele evoluții în criza care îi opune pe separatiștii la putere în Catalonia, regiune unde trăiesc 16% dintre spanioli, instituțiilor spaniole, primii amenințând cu declararea unilaterală a independenței. 

Deși societatea catalană este divizată în două părți aproximativ egale în privința independenței, ei consideră că referendumul interzis de la 1 octombrie le-a legitimat cauza, consultare populară pe care susțin că au câștigat-o cu 90% din voturi și 43% participare la urne, relatează Agerpres.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel