Urmărește emisiunea live


Herta Müller, în mijlocul unui scandal politic în Germania

Herta Müller, laureata Premiului Nobel pentru Literatură, a devenit o victimă a rivalităţilor politice existente între partenerii marii coaliţii social-democrat/creştin-democrate care se află în fruntea guvernului landului federal Berlin, informează RFI.

Publicația local „Berliner Morgenpost" a relatat că Senatul Berlinului (adică parlamentul regional al acestui land federal) a refuzat să-i acorde Hertei Müller, titlul de „cetăţean de onoare". Ştirea referitoare la laureata Premiului Nobel pentru Literatură (2009)a fost preluată imediat de către media germană.

Presa conservatoare insinua că Herta Müller ar fi devenit o victimă a social-democraţilor care nu o pot ierta pentru criticile ei la adresa comuniştilor, uitînd că nimeni altul decît social-democratul Michael Naumann, care între anii 1998 şi 2001 a fost ministru federal de stat pentru cultură în guvernul german, a propus-o pe Herta Müller din partea Germaniei pentru Premiul Nobel pentru Literatură. Tot Naumann a fost cel care în 2009 a elogiat-o pe laureata celui mai important premiu literar din lume într-un text antologic apărut în revista "Die Zeit" (din 9 octombrie 2009), în care a făcut o paralelă între Herta Müller şi marele poet romantic, Heinrich Heine (1797-1856).

Citește și: Herta Muller, întâlnire cu teatrul independent, într-o călătorie spre eternitate

În pofida comentariilor din presa germană, nu a fost găsit răspunsul plauzibil la întrebarea de ce i s-a refuzat Hertei Müller acordarea titlului.

Potrivit ziarului „Süddeutsche Zeitung", Herta Müller urmează să fie distinsă doar cu placheta „Ernst Reuter". Această plachetă, care poartă numele primarului guvernator social-democrat al Berlinului Occidental din 1948, se conferă unor personalităţi cu merite deosebite în domeniul ştiinţific, economic, politic şi artistic.

Cei distinşi cu această plachetă nu se bucură de anumite facilităţi financiare sau materiale, pe cînd „cetăţenii de onoare" beneficiază de un loc de veci finanţat de land-ul Berlin şi un abonament gratuit pe mijloacele de transport în comun. Totodată, deţinătorii titlului „cetăţean de onoare" îşi pot alege un artist care să le picteze portretul ce va fi expus la sediul primăriei centrale.

Potrivit RFI, verdictul final se va da după vacanţa de vară, cînd Senatul va dezbate din nou acordarea titlului de cetăţean de onoare al Berlinului scriitoarei Herta Müller.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel