Eugen Teodorovici susține, într-o postare pe Facebook, faptul cu ministrul Finanţelor Publice nu beneficiază de privilegii, imunităţi sau scutiri de taxe şi impozite pe teritoriul României sau într-un alt stat membru al Băncii Internaţionale de Investiţii (BII).
Eugen Tedodorovici subliniază că privilegiile şi imunităţile Guvernatorilor BII, în conformitate cu dispoziţiile art. 14.3 din Statutul Băncii, se limitează strict la îndeplinirea atribuţiilor oficiale ale acestora în calitate de guvernatori şi nu influenţează obligaţiile rezultate din relaţiile juridice între autorităţile statului membru ai cărei cetăţeni sunt.
"În conformitate cu Statutul său, Banca Internaţională de Investiţii nu recompensează în niciun fel activitatea guvernatorilor statelor membre legată de atribuţiile lor în Consiliul Guvernatorilor. Privilegiile şi imunităţile Guvernatorilor BII, în conformitate cu dispoziţiile art. 14.3 din Statutul Băncii, se limitează strict la îndeplinirea atribuţiilor oficiale ale acestora în calitate de guvernatori. Prin urmare, acestea au efect doar în legătură cu participarea la reuniunile Consiliului Guvernatorilor, fără a influenţa în vreun fel obligaţiile şi îndatoririle rezultate din relaţiile juridice dintre autorităţile statului membru ai cărui cetăţeni sunt reprezentantul în Consiliul Guvernatorilor, sau supleantul său. Astfel, ministrul finanţelor publice nu beneficiază de privilegii, imunităţi sau scutiri de taxe şi impozite pe teritoriul României sau într-un alt stat membru al acestei Bănci", scrie ministrul.
Citește și: Gabriela Firea, în convalescență: Trece cu bine și această încercare a mea
Banca Internaţională de Investiţii este o instituţie financiară internaţională înfiinţată la data de 10 iulie 1970. România a ratificat aderarea la BII în data de 28 ianuarie 1971 şi este în prezent acţionar al acestei bănci, alături de Bulgaria, Ungaria, Cehia, Slovacia, Cuba, Vietnam, Mongolia şi Rusia, precizează sursa citată.
România a ratificat Protocolul de modificare a Acordului privind înfiinţarea Băncii Internaţionale de Investiţii şi a Statutului acesteia prin Legea nr. 244, din 29 noiembrie 2016.
Banca are un capital social de două miliarde de euro, iar valoarea capitalului vărsat de România este de 26,1 milioane euro (7,9% din capital), potrivit statutului Băncii publicat pe pagina de Internet a Ministerului Finanţelor.
Ministrul Finanţelor Publice are calitatea de Guvernator în cadrul Băncii Internaţionale de Investiţii, similar tuturor celorlalte instituţii financiare internaţionale (Banca Mondială, Banca Europeană de Investiţii, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, Banca pentru Comerţ şi Dezvoltare a Mării Negre, Banca Asiatică de Investiţii în Infrastructură).
Citește și: Alertă într-o gară CFR. Scurgeri dintr-un vagon de marfă
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu