Energocom, contract de livrare a energiei electrice cu MGRES. Vicepremierul RM: Pentru prima dată, malul drept nu mai este dependent de gazul livrat de Gazprom

Energocom, contract de livrare a energiei electrice cu MGRES / Foto: Pixabay, de jplenio
Energocom, contract de livrare a energiei electrice cu MGRES / Foto: Pixabay, de jplenio

Energocom a semnat un contract de livrare a energiei electrice cu MGRES.

Societatea pe Acţiuni Energocom a semnat contractul de livrare a energiei electrice cu Centrala electrică din Dnestrovsc (MGRES) pentru luna decembrie, a anunțat sâmbătă vicepremierul moldovean Andrei Spînu, ministru al Infrastructurii şi Dezvoltării Regionale, transmite Agerpres, citând Moldpres.

Potrivit oficialului, s-a convenit să fie analizată opţiunea extinderii contractului în perioada ianuarie - martie 2023 pentru a asigura toată ţara cu electricitate.

"În luna decembrie, urmează a fi livrată o cantitate de aproximativ 204 mii MW. Aceasta, împreună cu contractele bilaterale din România, e suficientă pentru tot consumul malului drept. Preţul este de 73 USD. Totodată, MoldovaGaz va livra 5,7 milioane m3 de gaz pe zi malului stâng, inclusiv MGRES. Comisia pentru Situaţii Excepţionale şi Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică urmează să decidă referitor la reducerea tarifului la energia electrică. Astfel, cetăţenii vor plăti mai puţin pentru electricitate", a scris Andrei Spînu pe o reţea de socializare.

Andrei Spînu: Pentru prima dată, malul drept nu mai este dependent de gazul livrat de Gazprom

Vicepremierul a subliniat că acest contract este un compromis rezonabil pentru a asigura cetăţenii de pe ambele maluri ale Nistrului cu energie electrică şi gaz.

"Malul drept va utiliza gazul din rezerva pe care am acumulat-o. Pentru prima dată, malul drept nu mai este dependent de gazul livrat de Gazprom. Suplimentar, odată cu semnarea acestui contract, se reduce riscul deconectărilor masive de la electricitate. Facem tot posibilul să ţinem ţara conectată. Mulţumesc celor implicaţi şi vă rog să economisim în continuare", a spus Andrei Spînu.

Chişinăul a cerut vineri Tiraspolului producerea unui volum de curent electric cât mai mare pentru consumatorii de pe malul drept al Nistrului. Solicitarea a fost făcută în cadrul întrevederii de lucru a reprezentanţilor politici în procesul de negocieri pentru reglementarea transnistreană, după ce grupurile responsabile de sectorul energetic au încheiat dialogul. Discuţii suplimentare urmau să aibă loc şi în următoarele zile.

Criza gazului din Republica Moldova. Vicepremierul Andrei Spînu: Presiunea, şantajul, ameninţările nu îşi mai au loc. Tot gazul furnizat va fi plătit

Gazul despre care compania rusă de stat Gazprom afirmă că este reţinut în Ucraina face parte din rezervele Republicii Moldova şi ţara va plăti pentru el, a declarat miercuri vicepremierul moldovean Andrei Spînu, informează Agerpres, citând Reuters.

Gazprom acuză Ucraina şi Moldova de lucruri care nu se întâmplă. Tot gazul furnizat către malul drept (al Nistrului, n.r.) este şi va fi plătit de Moldova, a scris Spînu pe aplicaţia Telegram.

Potrivit Radio Chişinău, Andrei Spînu a precizat că Republica Moldova are deja peste 200 milioane de metri cubi de gaz în depozite.

Presiunea, şantajul, ameninţările nu îşi mai au loc. Împreună ne câştigam independenţa energetică, a subliniat vicepremierul moldovean.

Gazprom a acuzat Kievul că reţine cantităţile de gaz care erau destinate Republicii Moldova şi, în acest context, a anunţat că în 28 noiembrie va începe să reducă livrările de gaz către Republica Moldova via Ucraina. Vezi mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel