EXCLUSIV  Doar în 2021 au fost mai multe avertizări meteo Cod Roşu decât în 2023. Elena Mateescu spune că în iunie, în sud-est, a plouat cât aproape dublul mediei perioadei

Foto: Freepik
Foto: Freepik

Elena Mateescu, directorul general al ANM, a făcut un scurt bilanţ al anului 2023, care este al doilea an ca frecvenţă din punct de vedere al alertelor de tip cod roşu în România în ultimii 8 ani. Doar în 2021 s-au înregistrat mai multe astfel de avertizări. 

"Ca în fiecare an, am înregistrat un număr însemnat de mesaje generale emise, de alerte meteo. Vorbim de mai multe de 137 de alerte, dintre care am avut 9 de COD ROŞU, comparativ cu anii anteriori, între 2017 şi 2022, când aveam în medie 3,4,5 alerte meteorologice generale de COD ROŞU. 

Din punct de vedere al avertizărilor meteorologice de tip nowcasting, acele avertizări cu grad de anticipaţie de zero până la şase ore, vorbim de peste 3167, dintre care 172 au fost de COD ROŞU. Suntem, după 2021 care a avut 224 de alerte meteorologice general de tip nowcasting de COD Roşu, la al doilea an ca frecvenţă. Asta confirmă creşterea frecvenţei fenomenelor meteo extreme, în contextul în care vorbim şi de o creştere evidentă a temperaturii medii anuale a aerului. 

Mai multă căldură în sistemul climatic, coroborată cu o cantitate mai mare de vapori de apă generează mai multe fenomene meteo extreme, mai intense", a declarat Elena Mateescu la DC NEWS TV.

În vara anului 2023, două alerte COD ROŞU într-o săptămână în aceeaşi zonă, pentru prima dată

"A fost o vară a extremelor în 2023. 

În iunie, ne amintim, pentru prima dată în mai puţin de o săptămână, am emis două avertizări de tip COD ROŞU pentru aceeaşi zonă din ţara noastră, în judeţele din partea de sud-est, unde am avut fenomene de instabilitate atmosferică accentuată. Am înregistrat pe secvenţe scurte de timp, cantităţi de apă care au depăşit 150 l/mp, în condiţiile în care în medie, pe toată luna iunie, se înregistrează în zona respectivă 90 l/mp. A venit iulie, cu alte două avertizări meteorologice de COD ROŞU, de caniculă de data asta, în sud şi sud-est, unde am avut 42 de grade la umbră. A însemnat mult pentru un an în care şi durata zilelor caniculare a fost însemnată, 32 de zile caniculare", a mai spus directorul general al ANM. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel