Dmitri Medvedev: Responsabilitatea URSS pentru Katin este indiscutabilă

medvedev
medvedev

Responsabilitatea sovietică pentru masacrul a 4.000 de ofiţeri polonezi la Katin, în 1940, este indiscutabilă şi nu poate fi pusă la îndoială, a declarat luni preşedintele rus, Dmitri Medvedev, în cadrul ceremoniilor la care participă alături de omologul său polonez, relatează AFP.

"Responsabilitatea acestor crime le revine liderilor sovietici din epoca respectivă. Tentativele de a prezenta alte versiuni nu sunt fondate nici pe fapte sau documente, nici pe valori morale", a declarat Medvedev la Smolensk.  "Poziţia statului rus rămâne în această privinţă neschimbată", a adăugat el.  "Nimeni nu trebuie să aibă îndoieli, statul rus, şi eu însumi în calitate de preşedinte am dat un aviz complet şi definitiv asupra cauzelor acestor evenimente şi responsabilităţilor în această crimă de o gravitate extremă", a adăugat el.

Medvedev a amintit că a luat iniţiativa de a publica arhive despre Katin şi de a le transmite Poloniei şi a subliniat că Duma (Camera inferioară a Parlamentului rus) a adoptat, pe tema responsabilităţilor în acest masacru, o declaraţie oficială în noiembrie.

Timp de decenii, Uniunea Sovietică a acuzat naziştii că au comis aceste masacre. În aprilie 1990, liderul sovietic Mihail Gorbaciov a recunoscut responsabilitatea Moscovei, dar problema a rămas până în prezent foarte sensibilă şi este un subiect de discuţie în Rusia.

În noiembrie, Duma a recunoscut că "crima" de la Katin a fost comisă "la ordinul personal al lui Stalin şi al altor lideri sovietici". "Alte aspecte juridice legate de tragedia de la Katin sunt analizate în prezent", a declarat Medvedev.  "Apreciez că este în interesul relaţiilor ruso-poloneze. Apreciez că în numele viitorului va trebui să întoarcem pagina, dar astfel încât ea să rămână în memoria ruşilor şi polonezilor", a declarat el.

Medvedev a promis, de asemenea, că va fi construit un nou monument în memoria preşedintelui polonez, Lech Kaczynski, decedat în urmă cu un an împreună cu alte 95 de persoane, după prăbuşirea avionului său la Smolensk, în colaborare cu partea poloneză.  "Am convenit înfiinţarea unei comisii bilaterale pentru a face proiectul acestui nou monument", a declarat el.

"Conţinutul textului care va înscris pe acest monument (...) va face obiectul unui acord între părţi. Acest lucru are o importanţă deosebită în contextul evenimentelor din ultimele zile", a declarat preşedintele polonez, Bronislaw Komorowski.

O nouă polemică a izbucnit între cele două ţări cu o zi înainte de ceremoniile ruso-poloneze, după înlocuirea de către autorităţile ruse a unei plăci comemorative a accidentului de avion, care menţiona "genocidul" de la Katin.

Preşedintele polonez, Bronislaw Komorowski, a salutat iniţiativa omologului său rus.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel