Discuție Macron - Scholz - Putin. Bogdan Chirieac: Deși Rusia e un pitic-economic, Putin vrea să se creadă super putere

Sursă foto: Kremlin.ru
Sursă foto: Kremlin.ru

Analistul politic Bogdan Chirieac a vorbit despre noua discuție dintre Emmanuel Macron, Olaf Scholz și Vladimir Putin. 

O nouă convorbire telefonică a avut loc între preşedintele francez Emmanuel Macron şi cancelarul german Olaf Scholz cu preşedintele rus Vladimir Putin despre războiul din Ucraina. Cei trei lideri au avut deja o discuţie telefonică joi, în timpul căreia Franţa şi Germania "au cerut Rusiei o încetare imediată a focului". De la întâlnirea lor din 7 februarie la Kremlin, Emmanuel Macron a avut nouă conversaţii telefonice, inclusiv cea de joi, cu Vladimir Putin (citește mai mult AICI).

Bogdan Chirieac vede un lucru pozitiv în capacitatea diplomatică de a opri războiul

Invitat la România TV, analistul politic Bogdan Chirieac a fost întrebat despre posibilitatea unui război nuclear și despre discuția pe care Emmanuel Macron și Olaf Scholz au avut-o cu Vladimir Putin:

„Dacă Doamne ferește se întâmplă, riposta înseamnă distrugerea Planetei. Pământul se distruge și dacă dau rușii prima salvă, că am văzut discuțiile și sunt pregătiți să lanseze 800 de rachete nucleare, au anunțat ei oficial, din 6500 de ogive nucleare câte au, probabil țintind națiunile care posedă arme nucleare, SUA, Marea Britanie și Franța, ca să vorbim despre lumea occidentală. Nu știu dacă Republica Populară Chineză are de-a face cu chestiunea asta, dar, cu siguranță, nu va mai exista viață nici în China.

Însă, este absolut logic faptul că atâta vreme cât există această diplomație și care văd că se duce, totuși, situația se mai detensionează. Degeaba negociază oamenii ăia cu Ucraina, pentru că Putin nu vrea să discute cu Zelenski și Ucraina. Astfel, se duc Emmanuel Macron, Olaf Scholz, mai e câte o teleconferință cu Joe Biden, s-a dus Naftali Bennett și au discutat cu Putin. Trebuie să existe aceste canale, că Putin, vezi Doamne, nu poate negocia decât la acest nivel. Deși țara sa e un pitic-economic, vrea să negocieze și el, să se creadă super-putere. Pe aceste negocieri, și eu am senzația că pericolul nuclear s-a îndepărtat.“, a conchis Bogdan Chirieac.

Franța denunță „minciunile“ din acuzațiile Rusiei privind încălcările dreptului umanitar de către Ucraina

Acuzaţiile lui Vladimir Putin privind "încălcări flagrante" ale dreptului umanitar de către forţele ucrainene sunt "minciuni", a reacţionat Palatul Elysee în urma convorbirii telefonice de sâmbătă între preşedintele rus, Emmanuel Macron şi Olaf Scholz, relatează AFP.

Această discuţie de 75 de minute între cei trei lideri, a doua în două zile după cea de joi, s-a "focalizat" pe cererea Parisului şi Berlinului privind un "armistiţiu imediat şi amorsarea unei soluţii diplomatice", au precizat separat preşedinţia franceză şi cancelaria germană.

Înainte de acest apel, Emmanuel Macron şi Olaf Scholz au avut fiecare câte o convorbire cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, care le-a cerut să intervină pe lângă preşedintele Putin pentru a obţine o încetare imediată a luptelor, în contextul în care armata rusă strânge laţul în jurul Kievului şi continuă bombardamentele asupra altor oraşe (citește continuarea AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Acest articol reprezintă o opinie.

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel