Macron și Scholz, discuții cu Putin, după summitul de la Versailles

O nouă convorbire telefonică ar avea loc între preşedintele francez Emmanuel Macron şi cancelarul german Olaf Scholz cu preşedintele rus Vladimir Putin despre războiul din Ucraina.

Discuția are loc în a doua zi după summitul de la Versailles, a anunţat Palatul Elysee, citat de France Presse şi Reuters.

Cei trei lideri au avut deja o discuţie telefonică joi, în timpul căreia Franţa şi Germania "au cerut Rusiei o încetare imediată a focului". De la întâlnirea lor din 7 februarie la Kremlin, Emmanuel Macron a avut nouă conversaţii telefonice, inclusiv cea de joi, cu Vladimir Putin, potrivit Preşedinţiei franceze, scrie Agerpres.

Macron a anunţat vineri, la summitul Uniunii Europene, că el şi Scholz vor avea o nouă convorbire telefonică cu Putin în următoarele ore după discuţia anterioară în trei joi.

Macron, dezamăgit după ultima discuție cu Putin

Preşedintele francez Emmanuel Macron a apreciat joi că omologul său rus, Vladimir Putin, a formulat condiţii inacceptabile pentru un armistiţiu în Ucraina, transmite dpa.

"Trebuie să mărturisesc că astăzi condiţiile oferite (de Putin - n. red.) nu sunt acceptabile", a spus Macron, referindu-se la convorbirea telefonică de o oră pe care o avusese ceva mai devreme cu Putin şi cu cancelarul german Olaf Scholz, scrie Agerpres.

"Întrebarea este, deci: e gata Putin să reia relaţia în mod sincer şi să propună ceva?", a adăugat preşedintele Franţei, ţara care deţine semestrul acesta preşedinţia Uniunii Europene.

Macron a anunţat că va discuta din nou cu liderul de la Kremlin în orele următoare. 

Putin, avertizare pentru Occident

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, şi cancelarul german, Olaf Scholz, i-au cerut, astăzi, preşedintelui rus, Vladimir Putin, o soluţie politică la conflictul militar din Ucraina, iar liderul de la Kremlin a dat asigurări că menţine în totalitate aprovizionarea energetică a Uniunii Europene. Emmanuel Macron şi Olaf Scholz au insistat, în convorbirea cu Vladimir Putin, pentru "identificarea unei soluţii negociate între Rusia şi Ucraina", a declarat un oficial guvernamental de la Berlin, sub protecţia anonimatului, scrie Mediafax.

Emmanuel Macron şi Olaf Scholz i-au cerut preşedintelui Rusiei aplicarea "imediată" a unui armistiţiu în Ucraina. Ulterior, preşedintele Vladimir Putin a anunţat că Rusia va menţine aprovizionarea cu energie a Uniunii Europene. "Noi ne respectăm toate obligaţiile în materie de aprovizionare cu energie. Sistemul de aprovizionare cu gaz este la nivelul de sută la sută", a declarat Vladimir Putin, citat de cotidianul Le Monde.

Însă Vladimir Putin a avertizat că sancţiunile impuse Rusiei de Occident riscă să genereze inflaţie a preţurilor alimentelor pe plan mondial. "Dacă vor continua actualele sancţiuni, vor fi consecinţe serioase pentru sectorul alimentar, iar creşterea inflaţiei va fi inevitabilă", a atras atenţia Vladimir Putin, citat de cotidianul Le Figaro.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel