Declarații de ultimă oră de la Cotroceni

Klaus Iohannis
Klaus Iohannis

În scurt timp, vor fi făcute declarații de la Palatul Cotroceni. 

Purtătorul de cuvânt al președintelui Klaus Iohannis, Mădălina Dobrovolschi, este cea care va face declarațiile, la ora 14:00. 

DCNews vă transmite declarațiile live: 

Rectificarea bugetară nu are nicio legătură cu necesitatea consolidării bugetului național, ci este un instrument de sancționare a adversarilor politici și instituțiilor nesubordonate PSD. 

Președintele României consideră că rectificarea bugetară anunțată reprezintă o încălcare grosolană și o încercare de a bloca, prin constrângeri bugetare, activitatea unei instituții fundamentale. 

Consecințele sunt grave asupra reprezentării statului român. 

După ce a încercat să amputeze prerogativele președintelui României, acum, Guvernul apelează la această formă de sabotaj bugetar. 

Aici nu e vorba despre Klaus Iohannis, ci despre statul român și cetățenii săi. 

Administrația Prezidențială a aflat săptămâna trecută că se află pe o listă pe care se regăsesc instituțiile României cu o rectificare de peste 10 milioane de lei. Includerea Administrației Prezidențială este cu atât mai surprinzătoare, cu cât Ministerul Finanțelor Publice ne-a informat că bugetul va fi diminuat cu 2,869 milioane de lei. 

În cursul zilei de vineri, am aflat că de fapt bugetul instituției prezidențiale e propus pentru diminuare cu 11,109 milioane de lei. 

Administrația Prezidențială a transmis către Guvern o adresă în care arată de ce o asemenea rectificare ar însemna blocarea activității. Guvernul a ignorat toate argumentele și a menținut decizia, după cum rezultă din proiectul de Ordonanță publicat aseară pentru consultare publică. 

Avem astfel dovada clară că este o decizie arbitrară bazată pe acțiunii strict politice. 

Administrația Prezidențială a transmis o nouă adresă Ministerul Finanțelor Publice în care a cerut modificare fișei de rectificare bugetară conform celor stabilite inițial. 

Stabilirea bugetului intră în competența Guvernului, dar nu poate afecta funcționarea instituțiilor statului. Guvernul ar utiliza finanțele publice ca pe un instrument politic. 

România nu va putea fi reprezentată și nu va putea să-și onoreze angajamentele internaționale asumate cum ar fi Summitul Inițiativei celor Trei Mări și evenimentele din 2019 prilejuite de exercitarea președinției Consiliului UE. 

Duce la imposibilitatea de a se mai desfășura Summitul Inițiativei celor Trei Mări, care este găzduit de România și organizat de Administrația Prezidențială. (...)

Partenerii externi vor afla astfel de statul blochează angajamentele internaționale ale țării noastre. 

Argumentul invocat public de către Liviu Dragnea e complet fals. Induce opinia publică în eroare, susținând că Administrația Prezidențială a cheltuit doar o parte din acești bani publicați. Administrația Prezidențială are contracte în derulare și sume angajate până la data 3 august pentru plata acestor în cuantum de 80% din bugetul aprobat, adică 45,85 milioane de lei. Creditele neangajate sunt în valoare de 11,715 milioane de lei. Repartizarea pe trimestre pe anul 2018, comunicată către Ministerul Finanțelor Publice, indică cât se poate de clar că-n trimestrul trei sunt planificate a fi cheltuite cele mai multe dintre aceste credite bugetare. 

Există riscul ca Administrația Prezidențială să fie acționată în judecată de către prestatorii care nu vor putea fi plătiți conform contractelor din desfășurare. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel