Petro Poroșenko vrea să separe Biserica Ortodoxă Ucraineană de Patriarhia Moscovei

George Mihail Pârvan / 19 apr 2018 / 19:34 Salveaza PDF Comentarii

Președintele statului spune că această decizie are importanță geopolitică.

Preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, a propus, joi, în faţa parlamentului de la Kiev, crearea unei Biserici Ortodoxe Ucrainene, independente de Patriarhia Moscovei, informează agenţia EFE, citată de Agerpres. 
”Această decizie merge mult dincolo de mediul ecleziastic. Este vorba despre independenţa noastră definitivă faţă de Moscova. Aici nu vorbim doar de religie, ci de geopolitică”, a explicat Poroşenko în faţa Radei Supreme, legislativul ucrainean. 
Liderul ucrainean a insistat că este în joc ”securitatea naţională şi apărarea în faţa războiului hibrid rus”, întrucât ”Kremlinul vede în Biserica Ortodoxă Rusă unul dintre principalele sale instrumente de influenţă în Ucraina”.

[citeste si]

Separarea, la fel de  importantă ca aderarea la UE și NATO

El a insistat că o biserici independentă ”are aceeaşi importanţă” ca liberalizarea regimului de vize sau aderarea la UE şi NATO.  
Poroșenko a propus să fie trimisă o petiţie către Patriarhia de Constantinopol, primind sprijinul a 268 de deputaţi, cu 42 mai mulţi decât avea nevoie. 
Ucraina speră, astfel, că Patriarhul de Constantinopol, Bartolomeu I, va emite un Tomos (decret), care să-i permită acestei ţări crearea propriei sale Biserici, subordonată canonic Patriarhiei Moscovei din 1686.


Te-ar putea interesaIti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2019 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.26