Dacian Cioloş a salutat acordul G20 privind lupta împotriva creşterii preţurilor la alimente

Dacian Cioloş
Dacian Cioloş

Comisarul european pentru agricultură, Dacian Cioloş, a salutat joi acordul semnat de miniştrii agriculturii din G20 privind lupta împotriva volatilităţii preţurilor la produsele agricole, considerându-l totuşi insuficient în anumite puncte, relatează AFP.

Întrebat dacă apreciază acordul ca fiind unul „istoric“, aşa acum l-a descris ministrul francez al Agriculturii Bruno Le Maire, sau „minimal“, conform declaraţiei organizaţiei nonguvernamentale ONE, fondată de cântăreţul Bono, Cioloş a răspuns pentru postul de televiziune LCI: „Se poate vorbi de un acord istoric, chiar dacă este minimal, deoarece pentru prima dată miniştrii Agriculturii din G20 s-au aşezat în jurul mesei“.

„Avem un document, avem o monitorizare a angajamentelor, iar viitoarele preşedinţii ale G20 vor fi mai mult sau mai puţin obligate să urmeze ceea ce s-a decis astăzi“, a spus comisarul român, vorbind în franceză, citat de Agerpres.

Totuşi, 'aştept un angajament mai mare din partea statelor membre, în special asupra chestiunii comerţului, interdicţiilor la export şi dezvoltării", a mai afirmat el.

Chestionat în legătură cu stocurile de produse agricole, un element central al luptei împotriva volatilităţii preţurilor la alimente, el a apreciat că 'faptul că s-a ajuns la un acord asupra unei metodologii şi asupra colectării de date pe baza unei metodologii comune, reprezintă deja un avans enorm'.

În ciuda reticenţelor Indiei şi Chinei de a divulga informaţii asupra stocurilor lor, considerate drept strategice, s-a ajuns la un acord pentru a pune la punct un sistem de informaţii asupra pieţelor, denumit AMIS. Organizaţiile nonguvernamentale şi analiştii se îndoiesc totuşi de dispoziţia acestor două ţări de a comunica astfel de informaţii, din moment ce nu există nimic care să le oblige.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel