Criza petrolului: Spania reduce viteza maximă pe autostrăzi la 110 km/h. Se investesc 250 de mii de euro și speră să obțină 1.400 de milioane pe an

autostrada spania
autostrada spania

Criza petrolului cauzată de revoluțiile din Egipt și Libia a început să facă victime. Autoritățile spaniole au luat deja măsuri. Începând de pe 7 martie, pe cei 8.800 de kilometri de autostradă din Spania se va circula cu maxim 120 de km/h. Măsura este temporară și va fi menținută până când se va amortiza explozia prețului petrolului din ultima perioadă. Decizia va duce la schimbarea obligatorie a celor peste 6.000 de indicatoare de viteză din toată Spania, dar și a sistemului de amenzi, care nu are precedent de la criza petrolului din anii 60 și până azi.

Spania depinde într-o proporție de peste 80% de energia importată. În anul 2010 a importat petrol de 25.512 milioane de euro, cu 10.300 de milioane mai mult decât anul anterior. Executivul calculează, la prețul actual al combustibililor, că reducerea vitezei la 110 km/h va evita o parte din importuri, estimată la 1.400 de milioane de euro într-un an. Dacă măsura va fi menținută numai trei luni, se vor economisi 350 de milioane de euro.

Peste 13% din petrolul importat de Spania provine din Libia, care reprezintă pentru spanioli al doilea exportator ca volum, după Iran.

Autoritățile spaniole susțin că prin reducerea vitezei se va economisi 15% în cazul benzinei și 11% în cazul motorinei. În plus față de reducerea vitezei pe autostrăzi, trenurile regionale și de distanță medie vor fi reduse cu 5%, iar Guvernul a decis ca procentul de biodiesel din carburanții cu care acestea funcționează să se ridice de la 5,8% la 7%, măsură care va permite o economie de importuri de 160 de milioane de euro pe an.

Costul schimbării celor peste 6.000 de indicatoare se ridică la 250 de mii de euro.

Vitezele maxime pe autostrăzile din Europa:

  •  fără limită de viteză: Germania, Estonia, Letonia, Lituania, Malta
  • 110 km/h: Danemarca, Polonia, Spania
  • 112 km/h: Marea Britanie și Irlanda
  • 120km/h: Belgia, Bulgaria, Slovenia, Finlanda, Grecia, Olanda, Ungaria, Luxemburg, Portugalia
  • 130 km/h: Austria, Croația, Franța, Italia, Republica Cehă, România, Slovacia

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel