Creşterea salariului minim în 2016, respinsă de Parlament

Membrii comisiilor de muncă  din Parlament nu au fost de acord cu creşterea  salariului minim pe economie la 1200 de lei.

Amendamentul privind majorarea salariului minim pe economie la 1200 de lei de la începutul anului 2016 a fost respins în comisia care a aprobat, cu unanimitate de voturi, bugetul Ministerului Muncii şi cel al asigurărilor sociale de stat. Pentru amendamentul privind creşterea salariului minim au fost doar două voturi "pro" şi o abţinere, relatează rtv.net.

În comisia de muncă, fostul ministru al Muncii, Rovana Plumb, a întrebat-o pe Ana Costea ce se va întâmpla cu salariul minim pe economie şi care este viziunea ei privind creşterea acestuia, menţionând că PSD nu va renunţa la majorarea acestuia la 1.200 de lei la începutul anului 2016, având în vedere că este un instrument de combatere a sărăciei.

"Care este motivul real pentru care nu s-a aplicat această măsură? Sunt nişte dezechilibre majore în sistemul de pensii şi acelaşi lucru se întâmplă şi în domeniul salarizării. Ce perspective are legea salarizării pentru a echilibra aceste dezechilibre?", a întrebat Rovana Plumb.

Ministrul Ana Costea a spus că vineri, la ora 13.00, împreună cu premierul Dacian Cioloş, se va întâlni cu confederaţiile sindicale, pentru a discuta acest lucru. Aceasta a amintit că, în acelaşi timp, la solicitarea IMM-urilor, care au semnalat o grevare cu privire la majorarea cuantumului prevăzut iniţial pentru salariul minim din ianuarie 2016, s-a decis efectuarea unui studiu de impact.

[citeste si]

Bugetul Ministerului Muncii şi cel al asigurărilor sociale de stat au primit, vineri, avize favorabile, în forma propusă de Executiv, din partea comisiilor de specialitate din Parlament.

Proiectul bugetului MMFPSPV pe 2016 a fost votat în unanimitate, niciunul dintre cele şapte amendamente, majoritatea propuse de PSD, nefiind aprobat.

Şi bugetul asigurărilor sociale de stat a fost votat în unanimitate, în forma propusă de Guvern.

După prezentarea bugetului Ministerului Muncii, ministrului Ana Costea i s-a cerut să ia în calcul ca, măcar în anul 2016, personalul medical care şi-a desfăşurat activitatea într-un ritm susţinut pentru victimele din clubul Colectiv să fie remunerate corespunzătopr pentru orele suplimentare lucrate.

De asemenea, parlamentarii au întrebat-o pe Ana Costea dacă în construcţia bugetară se regăsesc sume pentru susţinerea centrelor rezidenţiale pentru persoane vârstnice, respectiv pentru cele în care înainte au funcţionat spitale.

Ministrul Muncii a răspuns că pentru personalul medical implicat în salvarea persoanelor rănite în clubul Colectiv a discutat deja cu ministrul Sănătăţii, dar şi cu Ministerul Finanţelor, şi se lucreză pentru găsirea unei posibilităţi, astfel încât personalul medical să fie recompensat pentru activitatea desfăşurată.

Referindu-se la căminele pentru vârstnici, Ana Costea a precizat că MMFPSPV a prevăzut în buget finanţarea acestor servicii, cu 14 milioane de lei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel