Corul de Copii al Radiodifuziunii Române a participat, în intervalul 26 – 28 mai a.c., la Festivalul Vox Mundi, festival coral internațional de muzică modernă și contemporană pentru copii și tineret, ediția a II-a, organizat la Timișoara de Arhiepiscopia Timișoarei și Asociația Culturală Kratima.
Corul de Copii al Radiodifuziunii Române a participat, în intervalul 26 – 28 mai a.c., la Festivalul Vox Mundi, festival coral internațional de muzică modernă și contemporană pentru copii și tineret, ediția a II-a, organizat la Timișoara de Arhiepiscopia Timișoarei și Asociația Culturală Kratima. Festivalul s-a desfășurat în perioada 25 – 28 mai și a reunit formații corale din Franța (Les Choristes), Ungaria (Pro Music) și România (Corul de Copii Radio, Corul de fete al Colegiului Național de Artă „Ion Vidu”, Corul Cantanti, Corala Epifania și Corul Patriarhiei Române). Festivalul s-a bucurat de o excelentă expunere și apreciere din partea profesioniștilor din domeniul muzicii corale, dar și a publicului, și a cuprins, pe lângă concerte, workshop-uri și ateliere corale, coordonate de Christie Anderson, dirijor (Young Adelaide Voices, Australia) și de Marc Moreno (Director relații internaționale, Fundația Interkultur).
Corul de Copii Radio a susținut trei concerte în cadrul festivalului. Astfel, vineri, 26 mai a.c., de la ora 18.00, formația corală de copii a Radioului public a susținut, la Colegiul Național de Arte Ion Vidu, un program muzical antrenant, inspirat de jocurile copilăriei (Ce bucluc!), sub îndrumarea dirijorului Răzvan Rădos, în regia lui Dragoș Huluba, acompaniat la pian de Magdalena Faur.
Au urmat pe agenda festivalului alte două concerte ale Corului de Copii Radio, pe 27 mai, în cadrul galei Vox Mundi, și pe 28 mai, la Catedrala Metropolitană din Timișoara.
Corul de Copii Radio
Înfiinţat în 1945, Corul de Copii Radio a avut o evoluţie spectaculoasă încă de la apariţia sa în peisajul muzical românesc. Fondatorul său, dirijorul Ion Vanica, urmat de Elena Vicică şi Eugenia Văcărescu Necula, au contribuit deciziv la destinul artistic al ansamblului, făcând din acesta o adevarată şcoală de educaţie prin muzică a tinerelor generaţii. Aici şi-au deschis calea carierei artistice Ileana Cotrubaş, Silvia Voinea, Maria Hurduc, Cornelia Angelescu, Voicu Enăchescu, George Crăsnaru, Dan Dumitrescu, Roxana Briban, Roxana Constantinescu, Cristina Radu şi mulţi alţii.
Corul de Copii Radio Vox Mundi
Performanţele corului sunt permanent valorificate în emisiuni şi înregistrări, recitaluri sau concerte, alături de Orchestra Națională Radio, Orchestra de Cameră Radio, Orchestra Filarmonicii George Enescu, Filarmonica din München, Orchestra de Stat Bavareză, sub bagheta unor dirijori români de notorietate ca Iosif Conta, Ludovic Bács, Horia Andreescu, Cristian Badea, Jing Wang, Lawrence Foster, Wayne Marshall, Zubin Mehta, careau dezvăluit calităţile interpretative de excepție ale formaţiei.
Cele peste 50 de participări la festivaluri şi concursuri internaţionale, în aproape toate statele Europei, Japonia, SUA şi Canada, au adus tinerilor artişti preţioase distincţii şi premii şi au contribuit la acordarea, în 2004, de către Federaţia Corală Europeană, a titlului de AMBASADOR CULTURAL AL UNIUNII EUROPENE.
În ultimii ani, ansamblul explorează noi forme de expresie artistică, îndreptându-se către manifestări conceptuale şi de cooperare culturală ca Songbridge, Brundibar, Les Instants Sacrés, Amadeus, Adiemus, Strălucirile apei, Amprente, Instantanee moderne şi contemporane şi Esther. În 2008, Corul de Copii Radio a fost invitat să prezinte spectacolul multimedia Romanian Roots la Simpozionul Mondial de Muzică Corală, organizat la Copenhaga de Federaţia Internaţională a Muzicii Corale.
În cadrul Festivalului Internaţional George Enescu din 2011, formaţia a prezentat în premieră un program a cappella cu proiectul For the beauty of the Earth. Concertele – spectacol Salut voios de pionier, În lumea lui Walt Disney, alături de tradiţionalele concerte de Crăciun şi de alte evenimente speciale, au îmbogăţit aria repertorială şi experiența de scenă a formaţiei, care a împlinit, în 2015, 70 de ani.
Corul de Copii Radio a susținut concertul de deschidere al Festivalului Evmelia, din Volos (Grecia) și s-a calificat în finala prestigioasei competiții Let the Peoples Sing, organizată la München, sub auspiciile Uniunii Europene de Radio și Televiziune. Cu acest prilej, ansamblul a concertat la Sala de Concerte a Universității de Muzică și Teatru din München şi în Studioul 1 al Radiodifuziunii Bavareze.
În ţară, anul aniversar a fost sărbătorit la Sala Radio și în cadrul Festivalului George Enescu, unde formația corală de copii radio a participat la trei dintre concertele care au dat substanță evenimentului.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu