Corina Crețu a transmis un mesaj cu ocazia începerii noului an școlar.
"Mult succes tuturor elevilor și dascălilor cu ocazia începerii noului an școlar!
Astăzi e un nou început pentru cei peste 2 milioane de elevi ai României. Din păcate, la fel ca anul trecut, pandemia aruncă o umbră de incertitudine asupra siguranței în clasă și asupra bunei desfășurări a orelor, în ciuda eforturilor lăudabile pe care le depun mulți profesori, zi de zi, pentru a asigura un mediu propice învățării într-un context atât de dificil.
Cel mai grav este, însă, faptul că ne confruntăm în continuare, în România, cu un sistem de educație care trebuie să funcționeze în condițiile unei subfinanțări masive și că nu există un interes real în a aduce școlile la nivelul secolului în care trăim. Cele 3,6 miliarde EUR alocate educației prin PNRR (o sumă mai mică decât cea propusă inițial) promit să recupereze în 5 ani toate oportunitățile pierdute în ultimii 30.
Cred că un bun început ar fi reducerea la 0 a numărului de școli în care nu sunt asigurate măsurile igienico-sanitare (anul trecut erau peste 800 de școli cu toaleta în curte). Apoi, dotarea școlilor cu săpun și materiale necesare igienei.
E trist că încă discutăm despre așa ceva. E o imagine recurentă la început de an școlar, o critică devenită rutină pentru cei care ar putea face o schimbare. În aceste condiții, performanța în educație este, din păcate, doar un vis îndepărtat...Un an nou rodnic tuturor elevilor și dascălilor! Vă felicit din suflet pentru tot ceea ce faceți!
Numai bine tuturor, o săptămână frumoasă!", a scris Corina Crețu pe pagina de Facebook.
Noul an şcolar 2021 - 2022 începe luni, cu prezenţă fizică la cursuri în cea mai mare parte a unităţilor de învăţământ din România, dar cu măsuri de protecţie sanitară în contextul creşterii numărului de infectări zilnice cu SARS-CoV-2, scrie Agerpres. Pentru cei aproximativ 2.900.000 de elevi şi preşcolari cursurile anului şcolar 2021 - 2022 se vor derula pe parcursul a 34 de săptămâni, începând cu data de 13 septembrie.
Semestrul I va avea 14 săptămâni (din 13 septembrie până în 22 decembrie 2021), iar semestrul al II-lea - 20 de săptămâni (din 10 ianuarie şi până pe 10 iunie 2022). În perioada 25 - 31 octombrie, elevii claselor din învăţământul primar şi copiii din grupele de preşcolar sunt în vacanţă.Vacanţa de iarnă este programată în perioada 23 decembrie 2021 - 9 ianuarie 2022. În semestrul al II-lea, vacanţa de primăvară va fi în perioada 15 aprilie - 1 mai. Programul naţional "Şcoala altfel" se va desfăşura în perioada 8 - 14 aprilie 2022.
În noul an şcolar elevii vor merge la şcoală până la atingerea ratei de infectare de 6 la 1.000 de locuitori, iar după depăşirea acestei rate de infectare toate cursurile vor trece în online.
Când apare un caz pozitiv de COVID-19 într-o clasă, în cazul învăţământului preşcolar şi de clasele până la a şasea, elevii din clasa respectivă trebuie să continue online timp de 14 zile, dar pot reveni din ziua a opta prin testare antigen rapidă, dacă rezultatele sunt negative. În plus, purtarea măştii nu mai este obligatorie în spaţiile deschise, în curtea şcolii, cu excepţia festivităţilor şcolare. Atunci masca este obligatorie, iar timpul activităţii este limitat la o oră şi jumătate, scrie Mediafax.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu